Folk, Samhälle

En sann men älskad rebell

Ian Wachtmeiste. Foto: Simon Cederquist.

Åh nej, Ian Wachtmeister är död. Denna roliga, originella och ovanliga människa är död. Det är svårt att förstå för han utstrålade livsenergi mer än de flesta andra.

Född på Nääs säteri och uppväxt på Lundsbergs skola med sina bröder så tvekade aldrig Ian Wachtmeister att ta sig an världen, inte sällan klädd i frack eller smoking.

En av Ians bröder hette Tom Wachtmeister och var i 17 år koncernchef för Atlas Copco. Toms fru Aurore suckade ofta över Ian. För till skillnad från Tom så var Ian en kvinnornas förförare. ’Ian har alltid tyckt om flickor ’, brukade Aurore urskuldande säga.

Ian kände alla, i alla olika grupperingar av människor och han var inte rädd för att säga vad han tyckte, eller göra sig ovän med någon. Han hade träffat både Winston Churchill och Greta Garbo.

Han var vän med Finlands president Urho Kekkonen och besökte ofta Finland. En gång när han hade inlett en kärleksrelation med en synnerligen vacker, blond och långbent finska så skrev finsk press med lågmäld ironi att ’en svensk greve är i Finland och spiller sin säd’! De varma skratten lät inte vänta på sig.

Efter studier på KTH blev Ian Wachtmeister bergsingenjör 1957. Han var VD för Oxelösunds Järnverk 1970-78 och för Gränges Aluminium 1978-83. Men Gränges ingick i Electroluxkoncernen och Ian Wachtmeister fick sparken som VD när han blev ovän med Hans Werthen, i sin tur VD för Electrolux. Därefter startade Ian Wachtmeister egen verksamhet i bolaget The Empire.

Ian Melker Shering Wachtmeister var gift flera gånger bland annat med Ann Dickson och Lil Malmström. Han hade flera barn, Jeanette, född 1957, Johan, född 1959 och Jesper, född 1968. Så sent som 81 år gammal gifte han om sig med Anna som var trettio år yngre. I samband med ett föredrag om en ny bok i Djursholms bokhandel häromåret så hyllade han kärleken.

Ian Wachtmeister engagerade sig i stiftelsen Den Nya Välfärden och gav ut sin första bok Ankdammen 1988. I den boken drev han helt skamlöst med både Sverige och svenskarna. Många tyckte att han hade helt rätt i det han skrev.

Tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson startade Ian 1991 partiet Ny Demokrati. Ian var partiledare och riksdagsledamot åren 1991 till 1994. Ny Demokrati fick 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991.

Ian och Bert anklagades för att vara högerpopulister och rent av extremister av motståndarna men Ian var knappast en extremist.

Han älskade Sverige med varje por i sin magra, beniga kropp.

Han var en sann vän av allt svenskt och ville med historien i ryggen kämpa för svenskarnas väl och ve, så som hans förfäder gjort.

Som en kommentar till den senaste flyktingkrisen så sa han i somras i samband med ett föredrag att ’vi tog emot många kvinnor och barn ifrån Finland under andra världskriget men inga män, då de räknades som desertörer om de lämnade sitt land’.

Ian Wachtmeister och Alf Svensson i Jönköping 2014. Foto: Jmini.se

Han hjälpte på senare år både Alf Svensson, vissa i folkpartiet och Jimmie Åkesson med råd om hur man skulle kunna vinna väljare. Han anmärkte också på att de som satt i riksdagen var valda av svenska folket men verkade sorgligt nog strunta i sina väljare.

Jag träffade häromåret på Ian Wachtmeister framför bankomaten på Stureplan och då funderade han på att skriva en seriös bok om Ny Demokratis betydelse i det svenska politiska landskapet. Helst ville han att någon som var forskare skrev boken åt honom.

År 2009 gav Ian Wachtmeister ut sin sista bok Rebellerna, en träffande titel. Ian Wachtmeister var alltid i opposition mot allt och alla. Han var en sann rebell. Men en älskad rebell.

Carina Beckerman är ekonomie doktor från Handelshögskolan, journalist och författare. Hon har bland annat skrivit boken Skepparen först, båten sedan, en bok om Marcus Wallenbergs värld och synen på ledarskap.

3 Kommentarer

 1. Staffan Sjödén

  TULKA, måndagen den 13 november 2017

  Hej Carina!

  Varmt tack för den intressanta artikeln.

  Allt gott tillönskas av

  Staffan Sjödén

 2. Helene Bjelkholm

  Bra artikel !! Älska rebeller 👍

 3. Katarina Ek-Nilsson

  En okritisk och distanslös, rentav devot, hyllningsartikel om en person med en högst betänklig människosyn. Det skulle ha varit välgörande med en nyanserad analys av vad den här personen faktiskt stod för, istället för poänglösa anekdoter, som den om den spillda säden i Finland. Herrejösses säger jag bara, skulle det vara kul eller? Älskad var han säkert av många, avskydd av betydligt flera.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren