Folk, Sagt, Tipsat

Idla-flickan Barbro vill ge nytt liv åt Ernst Idlas rörelsefilosofi

Barbro Hultman. Foto: Gunnar Magnusson.,

Barbro Hultman. Foto: Gunnar Magnusson.,

Barbro Hultman, journalist och författare, är – högst sannolikt – Sveriges mesta expert på Ernst Idla.

Ernst Idla.

Ernst Idla.

Vem är då Ernst Idla, undrar den okunnige. Jo, säger man Idla-flickor kanske det bränner till.

Från 1950-talet och framåt bröt han helt ny mark inom den svenska gymnastikens och idrottens område.

Nu är han mer eller mindre bortglömd, trots sina insatser både i Sverige och internationellt. Men det tänker Barbro Hultman ändra på.

En av anledningarna: I år firar den legendariska Idla-föreningen 70-årsjubileum.

Dessutom har hon fått pengar för ett projekt i höst på Ekerö kring barns fysiska aktivitet. Och, inte minst, ska hon skriva ner Idla-metoden, och ge ut den som en bok för att hans idéeer ska leva vidare och utvecklas för en modern tid.

Gunnar Magnusson har mött Idla-flickan Barbro hemma hos henne. I en filmad intervju på Youtube berättar hon till exempel:

Hur intresset började när hon var en liten flicka.

Vad det var som lockade.

Hur hon sögs in i Idlas värld, utbildades till Idla-lärare, och hur hon än i dag har fortsatt med Idla-grupper, om än i mindre skala.

Den här sommaren har hon till exempel samlat en grupp damer, modell äldre, som gympar à la Idla framför Riksdagshuset, på den fina gräsmattan där!

Här är några smakprov på det hon säger i intervjun:

–         Ernst Idla kom till Sverige 1944 med sin familj som flykting och startade om på nytt. Han lämnade den verksamhet han startat i Estland, han var ett stort namn i den fysiska aktivitetens område.

–         Han hade varit med och grundat det som var Estlands GIH, Gymnastik- och idrottshögskolan. Han var välkänd pedagog och han fick lämna allting. Jo, han tog med sig några folkdräkter.

–         Han arbetade med två saker. Rörelsen i sig var ett redskap. Den mest funktionella rörelsen är att gå och springa. Om du inte kan gå är du förlorad. Han tog upp löpningen nästan som en estetisk upplevelse.

–          Han använder människan som en förebild. Och barn. Då upptäckte han bollen. Man använde bollen på en massa olika sätt. Mot väggen, bakom ett ben, två bollar, tre bollar…

–         Han var så involverad med det praktiska, att han aldrig fick det vetenskapligt nedskrivet, det här är Idla-metoden.

–         Han ville att jag skulle hjälpa honom med det. Men jag kunde inte lämna mitt jobb av ekonomiska skäl. Nu har jag materialet kvar, och jag har tid.

Vad har du lärt dig av honom?

–         För att leva våra liv måste vi röra oss hela livet. Du kan inte sluta äta när du blir 75, du måste sova, äta – och du måste röra på dig!

Lyssna på hela intervjun här.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren