Folk, Krönika, Sport

Idrotten som propagandamaskin

För en tid sedan utbröt en förvirrad debatt om den svenska nationalsångens betydelse för våra landslag. Fotbollens nye förbundskapten Janne Andersson uttryckte som ett – tycktes det – absolut krav att hans spelare skulle sjunga med i ”Du gamla, du fria” inför landskamperna.

Indirekt var udden i uttalandet riktad mot den ur landslaget avgångna nationalhjälten Zlatan Ibrahimovic, vars vägran sjunga med orsakat rätt mycket kritik, om än ofta dold av alla servila hyllningar.

Men nu kom en del ilska fram i ljuset,

Samtidigt framkom att Zlatan inte varit ensam om att tiga sig igenom nationalsången. Och plötsligt måste Janne Andersson göra en pudel redan innan han tillträtt det nya jobbet.

Fortsatt plats för nationalsångsvägrare

Även i hans kommande landslag skulle det finnas plats för nationalsångsvägrare. Det finns andra sätt att bevisa sin känsla för landet.

Colin Kaepernick. Foto: en.wikipedia.org.

Colin Kaepernick. Foto: en.wikipedia.org.

Naturligtvis var det en storm i ett vattenglas. En betydligt hårdare debatt har uppstått i USA, där en spelare, Colin Kaepernick, vägrade att delta i hyllningarna av USA under förspelet till en uppvärmningsmatch inför höststarten i NFL, den stora amerikanska fotbollsligan.

Hans agerande var en protest med den orättvisa och ojämlika behandlingen av svarta i USA, inte bara på idrottens område. Han fick mycket kritik, men också mycket medhåll för sitt agerande, som var en påminnelse om en baksida av det amerikanska samhället, som majoriteten inte gärna vill höra talas om.

Men idrotten kan vara en effektiv propagandamaskin och en intensiv debatt i USA har fått bränsle.

Hur effektiv protesten blir kan man undra över. Svarta idrottsmän har protesterat förr. 1960 kastade Cassius Clay, senare Muhammad Ali, sin olympisk guldmedalj från Rom i en flod.

Hotet kom från IOK-presidenten

Den påstående minnesbilden från OS i Mexiko City är John Carlos och Tommie Smiths höjda nävar från prispallen. Då kastades de omedelbart ut ur OS, annars hade hela den amerikanska truppen fått åka hem.

Hotet kom från den amerikanske IOK-presidenten Avery Brundage, mannen som en gång i tiden förstörde den fyrfaldigt guldmedaljören Jesse Owens möjligheter som idrottsman, eftersom han inte blint lydde order efter OS i Berlin. Jesse ville gå sina egna vägar, men en självständig ”negro” var det värsta Brundage visste.

Det har gått 54 år sedan Brundage avgick men hur mycket har egentligen förändrats? Inte mycket, enligt Colin Kaepernick, som onekligen ger en mycket trist tidsbild.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren