Ätit & druckit

Improvisera mera

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Improviserad matlagning slutar oftast med katastrof. Men det blir i alla fall mat på bordet vid middagstid. Ibland händer det dock att resultatet är tillfredställande som i det här fallet med laxen. Grundregeln är alltid densamma: man tager vad man haver, eller hur Cajsa Warg?

Det ungefärliga receptet (för 2 personer) som vi kan kalla för Cajsas fisk blev så här:

ca 200 g laxfilé

1/2 citron

2 vitlöksklyftor

rapsolja och smör

flingsalt, svartpeppar

1 dl turkisk yoghurt

1 msk riven pepparrot

Sätt ugnen på 175°. Dela 1/4 av citronen i mindre bitar. Skiva vitlöken tunt. Häll lite olja i en ugnssäker form, lägg i laxen. Skär en skåra på längden i laxen och fyll den med vitlöken och citronbitarna. Pressa den andra 1/4-dels citronen över. Salta. Hyvla tunna skivor av smör och fördela dem ovanpå laxfilén.

Stek i ugnen i 30 minuter.

Under tiden rör du ihop yoghurt och pepparrot. Det ska serveras som en kall sås till laxen.

Gott med ris till.

PS Om sanningen ska fram använde inte Cajsa Warg alls det berömda uttrycket ”man tager vad man haver” som så ofta  tillskrivs henne. Däremot skrev hon i sin kokbok från 1755 att vissa ingredienser fick användas ”när sådant finns för hand”. Så var det med den myten.

Musik i köket: Gordon Lightfoot – If You Could Read My Mind

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren