Debatt, Krönika, Tyckt

Inga kontanter – ingen integritet

Redigerat inlägg från Svante Linusson, professor i matematik vid KTH och kandidat för Centern i EU-valet.

Utan kontanter kan vi förlora möjligheten att hålla våra
transaktioner hemliga. Köp, som var för sig verkar harmlösa, kan lätt läggas ihop och ge detaljerade profiler om oss.

Sverige har gått mot det kontantlösa samhället mycket snabbare än
något annat land. En anledning är att Riksbanken, år 2006, förmodligen utan att inse riskerna, lade över kontanthanteringen till de privata bankerna.

Följden är att kontanterna nu håller på att försvinna då detta är mer effektivt både för bankerna och för stora delar av handeln.

Riksbanken vill nu att riksdagen ska tillsätta en kommitté som ska se över legala betalningsmedel, där bland annat en e-krona kan ingå.

Det är bra men integriteten har glömts bort. Riksbankens begär inte att en e-krona ska ge oss rätt till anonymitet och återigen riskerar vi att inte kunns hålla våra transaktioner hemliga.

Det kan låta harmlöst men vi vet inte vilka som, om femton år, sitter vid makten. Vår demokrati är inte en naturlag som gäller för evigt.

Fråga dig själv hur mycket svårare du tror att det skulle vara för en demokratisk opposition att utvecklas om en despot exakt kunde se vilka som bidrar till motståndet genom att följa deras ekonomiska transaktioner.

Avgör lånemöjligheter

Köp som var för sig verkar harmlösa kan tillsammans ge detaljerade
ekonomiska bilder oss. Banker i Kina använder redan kundernas olika transaktioner för att avgöra om deras kunder får låna eller vilken försäkringspremie de ska ha.

Kundernas konsumtion av alkohol, deras läkarbesök, mediciner, politisk kultur, shoppingvanor m.m. bedöms genom s.k. algoritmer där kanske inte ens banken själv känner till hur beräkningarna görs. Risken finns att besluten blir ogenomträngliga för alla.

När svenska banker snart börjar med samma sak kommer de nog också använda information om inköp som vi gjort.
Även om vi bara vill tro gott om  banker och politiker
finns ändå all anledningar att arbeta för en fortsatt integritet.

Kontrollerade kvitton

När författaren Galaxia Wallin, efter metoo-debatten, skrev boken om hedersförtryck intervjuade hon många drabbade kvinnor.
En av dem ställde in deras möten gång på gång eftersom hon hade svårt att komma till mötena då hennes man alltid kontrollerade hennes kvitton och bankutdrag.
Kvinnans lösning blev att köpa ett par bindor i affären, lämna tillbaka dem och få kontanter till en SL-biljett för att åka till intervjun.
Om fyra år kommer hon kanske inte att kunna göra så längre.

Om man ifrågasätter den tekniska utvecklingen i Sverige, moderniteternas
land, ses man lätt som bakåtsträvare. Men det är mycket farligare att naivt omfamna allt nytt utan att tänka efter. Det blir svårt att backa bandet
den dag vi ser att alltför mycket av vår frihet och integritet har gått
förlorad.

Edward Snowden har sagt:
– Att inte bry sig om integritet därför att man inte har något att dölja är som att inte försvara yttrandefrihet för att man inte har något att säga.
Han fortsätter:
– Det som inte är viktigt för dig i dag kan bli mycket viktigt för många andra och bli helt avgörande för hur samhället ser ut i framtiden.

Om Riksbankens förslag om en kommitté blir verklighet måste den således få en betydligt större bredd och även få in kompetens på integritetsområdet.

På kort sikt vill jag att affärer i Sverige, så som i många andra EU-länder,
ska vara tvungna att ta emot kontanter och den frågan måste diskuteras nu.

Vid riksdagsvalet år 2022 kommer frågan nämligen att vara överspelad.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren