Samhälle

Inge Josephsons bästa tips för hög pension

Diagrammet visar pension i kronor per månad vid 65 års ålder för en person som är född 1970 och har 33 000 kronor i månadslön samt sparat privat 500 kronor i månaden under 30 år. Ill: Pensionsmyndigheten.

Du har säker hört det förut – bästa sättet att få högre pension är att börja lönejobba tidigare och/eller jobba längre (än till den snart ”föråldrade” pensionsåldern 65).

Dessutom ska du se till att du har någon form av tjänstepension. Det senare sker automatiskt om du jobbar hos arbetsgivare som tecknat kollektivavtal.

Viktigt budskap till lönearbetare

Det här kanske känns passé för dig som redan börjat ta ut din pension och inte tänker lönearbeta mer. Då har möjligheterna att spä på pensionen förstås minskat, även om du fortfarande kan trixa med premiepensionsfonderna.

Men det är viktiga budskap till den lönearbetande delen av befolkningen, kanske till egna och andras barn…

Lönearbetar eller står i begrepp att..

För denna grupp har Pensionsmyndigheten nyligen kommit ut med en intressant vägledning om pensionssparandet. Här jämför man bland annat eget, privat pensionssparande med att jobba längre. Det senare ger ofta mer i pension, säger myndigheten.

Dela gärna på facebook och twitter – kommentera här på sidan!

Att jobba ett år till och gå i pension vid 66 års ålder kan för en person som tjänar 33 000 kronor i månaden (snittlön för heltidsarbetande 2016) betyda cirka 2 300 kronor mer i pension före skatt per månad.

För att få samma belopp i pension före skatt under resten av livet från privat eget sparande behövs ett månadssparande på cirka 620 kronor per månad i 30 år, cirka 1 600 kronor per månad i 20 år eller drygt 3 900 kronor per månad i 10 år. *)

Motsvarande för en person som tjänar 25 000 kronor i månaden betyder ett år till i arbete cirka 1 600 kronor mer i pension före skatt per månad.

Diagrammet visar extra tillskott till pensionen per månad i fem år eller livsvarigt om man sparar 500 kronor i månaden under 30, 20 eller 10 år och tar ut pension vid 65 års ålder. Ill: Pensionsmyndigheten.

För att få samma belopp i pension före skatt under resten av livet från ett eget sparande behöver du spara ca 430 kronor per månad i 30 år, 1 100 kronor per månad i 20 år eller drygt 2 700 kronor per månad i 10 år.*)

Uppseendeväckande skillnader

Ganska uppseendeväckande skillnader som förklaras mest av att det blir färre år att fördela pensionen på men också på att du tjänar in mer pensionskapital.

Ett viktigt budskap till de arbetande massorna.

Väljer du ändå att spara privat finns det mycket att tänka på och får du många bra tips i Pensionsmyndighetens nya vägledning som du kan läsa här: Eget sparande till pension – en konsumentvägledning

*) Pensionsmyndigheten har använt en kalkylmodell, den så kallade ”typfallsmodellen 3.4”, som bland a nnat räknar med en person född 1970 och som börjar jobba vid 23 med kollektivavtal och går i pension vid 65. Kan studeras i detalj på pensionsmyndigheten.se.

Dålig koll på tjänstepensionen

Hur pensionen blir 2018 är aktuellt i dessa dagar då det orangea kuvertet dimper ner i brevlådorna. Men kuvertet är inte sig likt i år.

Kvar i kuvertet är sammanställningen över hur mycket du har tjänat in till din allmänna pension. Men prognosen över den allmänna pensionen finns inte längre med.

Det beror på att bortåt en fjärdedel av de 5,7 miljoner mottagarna tror att prognosen över den allmänna pensionen är allt du får i pension. Men oftast är det fel, de flesta har även tjänstepension.

-Då är det bättre med en prognos över hela pensionen, och den ser man om man loggar in på pensionsmyndigheten.se, säger Sten Eriksson, kommunikationschef på Pensionsmyndigheten.

Arbetat klart och tar ut pension?

Tyvärr har du och jag som redan börjat ta ut pension ingen större glädje av detta helhetsgrepp från myndigheten. För oss syns bara den allmänna pensionen på längden och tvären.

Jag får veta hur mycket som betalas ut i år (och det vet jag ju redan eftersom min första pensionsutbetalning kom den 19 januari…) och mina premiepensionsfonder, dock ingen prognos och ingenting om min tjänstepension.

Så har det varit från början och det är märkligt. Eftersom Pensionsmyndigheten har information från tjänstepensionsföretagen borde väl en prognos även för oss vara möjlig?

Nja, vi pensionstagare som jobbat klart får sannolikt fortsätta att möjligen glädja oss åt de förbättringar i pensionen som inträffat i år och som Nyfikengrå skrev om strax före jul: läs här.

En allmän höjning av inkomstpensionen med en procent (ger i snitt 117 kr/mån).
Pensionsgruppens förslag om höjd garantipension (+1,6 procent), höjt bostadstillägg (upp till 470 kr/mån) och äldreförsörjningsstöd, det vill säga märkbart bättre för de sämst ställda.

Skattesänkningen på pension – lika skatt på pension och arbete nu upp till ca 17 000 kr/mån i inkomst och även skattesänkningar för upp till ca 35 000 kr /mån och även ännu högre.

Hårdare krav på premiepensionsfonderna (ger inga pengar direkt).

Totalt innebär det ca 380 kr mer i plånboken/månad i snitt (med stora variationer).

Men i år är det val och att döma av pensionärsorganisationernas vapenskrammel och de många ilskna rösterna i Pensionärligan kanske vi kan hoppas på lite riktig strid för pensionärernas villkor inför den 9:e september.

  1. Hej! Bra artikel! Tyvärr har Pensionsmyndigheten inga uppgifter från tjänstepensionsföretagen. Det lär heller inte ske, då arbetsmarknadens parter är måna om att inte blanda ihop tjänstepensionen med den allmänna pensionen.
    Sten Eriksson, kommunikationschef, Pensionsmyndigheten

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren