Ätit & druckit

Ingen räksoppa utan torsk

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Häromdagen åt vi kokt torsk här hemma men det är inte detta det här receptet ska handla om. Saken är den att jag brukar koka torsken tillsammans med morot, lök och citron. Av detta blir det kvar en god fiskfond som man kan spara för att använda senare som grunden i en sås eller i en soppa. Det blir mycket godare än köpt buljong.

Så föddes idén till denna räksoppa.

Räksoppa med tomat och selleri (2 personer)

500 g räkor med skal,

0,5 l hemkokt fiskfond eller färdigköpt buljong,

2 finhackade vitlöksklyftor,

2 finstrimlade stavar blekselleri,

0,5 tsk sambal oelek,

1 msk smör,

1 tsk rapsolja,

0,5 dl vit torr sherry,

0,75 dl tomatpuré,

1 dl crème fraîche,

eventuellt salt.

Skala räkorna och spara skalen. Fräs skalen i smör och olja tillsammans med vitlöken i en kastrull. Späd detta med fiskfonden/buljongen och koka i en kvart. Sila bort skalen och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

Tillsätt selleri, tomatpuré, sherry och sambal oelek. Koka en kvart till och rör i crème fraîche. Smaka av och salta vid behov.

När soppan ska serveras läggs en liten hög med skalade räkor i botten på varje tallrik och sedan hälls soppan över räkorna.

Gott till soppan: valnötsbröd med prästost på.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren