Livsstil, Tittat

Inget för den äckelmagade

Dansskolan Markos Academy i Berlin är platsen för skräckisen Suspiria.

Suspiria

En blandning mellan dans och äckel är nya Suspiria, regissören Luca Guadagninos hyllning till Dario Argentos klassiker från 1977 med samma namn.

Det måste till en skräckfilmsfantast för att uppskatta en uppsjö av groteska figurer från helvetet. Rollistan toppas av Tilda Swinton och Dakota Johnson, men det gör inte saken så mycket bättre.

Quentin Tarantino lär ha brustit i gråt när han såg filmen på årets upplaga av filmfestivalen i Venedig. Men reaktionerna var enligt uppgift blandade.

Handlingen är i princip densamma som i den gamla versionen. Den unga amerikanskan Susie (Dakota Johnson) har antagits till den prestigefyllda dansskolan Markos Academy i Berlin, där hon snabbt blir en favorit hos den krävande konstnärliga ledaren Madame Blanc (Tilda Swinton).

Baletteleven Patricia (Chloë Grace Moretz) försvinner på ett mystiskt sätt efter att ha anförtrott psykoterapeuten Dr Klemperer att skolan tagits över av häxor. Och då börjar helvetesskildringarna.

Inspirationen till de bägge filmerna kommer från Thomas De Quinceys essä Suspiria de Profundis från 1845 som beskriver tre mörka mödrar: Mater Lacrymarum (tårar), Mater Suspiriorum (suckar) och Mater Tenebrarum (mörker).

Inget för den äckelmagade som kräver någorlunda logik i en historia.  Och när en film består nästan till hundra procent av kvinnor så är de så klart elaka häxor!

Från 15 år.

Regi: Luca Guadagnino.

Manus: David Kajganich.

I rollerna: Tilda Swinton, Dakota Johnson, Chloë Grace Moretz, Jessica Harper med flera.

Premiär fredag 23 november.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren