Folk, Tipsat, Tittat

Ingrids dag i Cannes

Ingrid Bergman med kamera ur Jag är Ingrid

Ingrid Bergman med kamera ur Jag är Ingrid

Filmfestivalen i Cannes är i full gång och Isabella Rosselini finns på plats för världspremiären i dag på Jag är Ingrid – dokumentären om Ingrid Bergman. Det blir första gången hon ser filmen om sin mor som hon själv tagit initiativ till. Det svenska stjärnskottet Alicia Vikander, 26,  gör berättarrösten till filmen.

Filmen som får svensk biopremiär den 28 augusti, veckan då Ingrid Bergman skulle ha fyllt 100 år, bygger på Ingrid Bergmans privata filmer som aldrig tidigare publicerats, brev och dagböcker och samtal med Ingrids fyra barn.

Förutom Alicia Vikander medverkar Ingrid Bergmans fyra barn Isabella Rossellini, Roberto Rossellini, Ingrid Rossellini och Pia Lindström.

Musiken görs av Michael Nyman (Pianot, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare) och Eva Dahlgren står för Super 8-foto, och har gjort filmens slutlåt.

Regi Stig Björkman och producent Stina Gardell.

Michael Fassbender

Michael Fassbender

Alicia Vikander och skådespelaren Michael Fassbender är det nya begåvade skådespelarparet och bägge befinner sig nu i Cannes. Fassbender för huvudrollen i Macbeth, som är en av tävlingsfilmerna.

Paret har ännu inte visat sig offentligt tillsammans men paparazzis har fångat dem på bild åtskilliga gånger. Nu finns tillfälle att visa upp sig tillsammans på röda mattan.

Min lilla syster visas i Cannes

​Den mångfaldigt prisade Min lilla syster i regi av Sanna Lenken kommer som en av åtta utvalda internationella filmer att visas i sektionen Ecrans Juniors under årets filmfestival i Cannes.

Folkets bio har hållit sig framme i Cannes och kommer bland annat att visa öppningsfilmen La tête haute med Catherine Deneuve under året.

Den handlar om Malony har haft en tuff uppväxt med en mamma som inte klarat att ta hand om honom och vid 15 har han varit in och ut ur ungdomsvårdskolor många gånger. Samtidigt finns det vuxna runt honom som kämpar för att han ska klara sig.

Mia madre av italienska Nanni Moretti, med John Turturro, Margherita Buy och Nanni Moretti är ytterligare en av Folkets bios satsningar. Den handlar om regissören Margherita (Margherita Buy) som är mitt i inspelningen av en film med den ganska krävande amerikanske skådespelaren Barry Huggins (John Turturro) i huvudrollen.

Men den verkliga dramatiken i Margheritas liv utspelas långt ifrån filminspelningen med en döende mamma och en strulig tonårsdotter. Mia Madre deltar I huvudtävlan i Cannes.

Dégradé – en dag på Gazaremsan

Dégradé skildrar en het sommardag på Gazaremsan. Just den här dagen fungerar elektriciteten och Christines skönhetssalong bågnar av kunder; en blivande brud, en höggravid kvinna, en som är nyskild, en väldigt gudfruktig och en som knarkar.

Plötsligt hörs pistolskott från gatan och dagen tar en annan vändning. Tarzan Nasser och Arab Nasser står för regin.

Entertainment weekly.

Entertainment weekly.

Ny blodig Tarantinofilm –  Hateful Eight

Quentin Tarantino har samlat ihop en stark laguppställning i den nya westernthrillern Hateful Eight. Vi får följa Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh och Tim Roth på en resa över prärien.

Filmen tar oss tillbaka till tiden strax efter amerikanska inbördeskriget. Prisjägaren John “The Hangman” Ruth transporterar Daisy Domergue genom ett vintrigt Wyoming, mot Red Rock där hon ska ställas inför rätta. Skaran utökas efter hand och spänningen stiger.

Tarantinos blodiga nya produktion har jämförts med hans tidigare Django Unchained och Inglorious Bastards – lika blodig men kanske lite mer intim. Han själv drar också vissa paralleller till sin första film, numera kultförklarade Reservoir Dogs.

Hateful Eight beräknas ha svensk biopremiär i januari 2016.

Tom Hanks tillbaka som Robert Langdon

Inspelningarna av filmen Inferno, den senaste filmen i Robert Langdon-serien, har startat. De tidigare filmerna har spelat in mer än 1,2 miljarder dollar världen över. Filmen beräknas få svensk premiär den 14 oktober 2016.

Hela gänget.

Hela gänget.

I filmen tar Tom Hanks än en gång rollen som Robert Langdon. Han får sällskap av ett gäng internationella stjärnor, däribland Felicity Jones, Irrfan Khan, Omar Sy, Ben Foster och danska Sidse Babett Knudsen. Filmen är regisserad av Ron Howard. Manuset är baserat på boken av Dan Brown.

Robert Langdon fortsätter sina äventyr. När han vaknar upp på ett italienskt sjukhus med minnesförlust slår han snabbt följe med sin läkare, Sienna Brooks. Tillsammans hoppas de kunna hjälpa Langdon återfå sitt minne och förhindra en galning från att släppa lös en världsomspännande pestsmitta med kopplingar till Dantes berömda ”Inferno”.

Helen Mirren i Kvinna i guld

Femtio år efter att hon flytt andra världskrigets Wien, börjar Maria Altmann (Helen Mirren) sin långa kamp för att återfå de dyrbara familjeägodelar som nazisterna beslagtog under krigsåren. Bland dem finns Gustaf Klimts välkända porträtt av hennes moster.

Helen Mirren.

Helen Mirren.

Tillsammans med sin oerfarne, men handlingskraftige, advokat, tar de sig an en långdragen rättstvist som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol.

I sin jakt på upprättelse tvingas Maria också konfrontera svåra sanningar ur det förgångna. Kvinnan i guld är baserad på en sann historia. Den får svensk premiär den 31 juli.

Helena Bergström testar toleransens gränser

Helena Bergström har skrivit manus, regisserar och spelar i nya komedin med arbetstiteln En underbar jävla jul. Inspelningen har startat med Maria Lundqvist, Robert Gustafsson, Anastasios Soulis, Anton Lundqvist, Rakel Wärmländer, Michalis Koutsogiannakis, Inga Landré med flera i rollerna.

27-åriga Simon och Oscar har varit ett par i fem år. Tillsammans med sin nära vän Cissi har de köpt ett ”karaktärsfullt” hus i Bromma. Cissi är i nionde månaden. Tillsammans ska trion bilda familj.

Detta är dock en hemlighet som de skjutit på att berätta för sina egna familjer i snart ett år. Nu finns det ingen återvändo, det kan inte vänta längre. Hemligheten måste fram! Och vilken tidpunkt vore mer perfekt än julafton – toleransens högtid.

Manus är skrivet av Helena tillsammans med Edward af Sillén och Daniel Réhn. Filmen får premiär vintern 2015/2016.

Pojkarna tävlar i Kritikerveckan

Pojkarna av Isabella Carbonell

med Sebastian Hiort af Ornäs  tävlar i Kritikerveckan (Semaine de la Critique)  och handlar om Markus, en blyg kille som sitter på en anstalt för unga sexualförbrytare.

Markus enda vän på anstalten är den nyckfulle och våldsamme Tobias, och den ofta ordlösa men konstant ömsinta relationen mellan de två utgör filmens kraftfält.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren