Folk, Tittat, Upplevt

Inte vilka båtar som helst

Foto: Ingrid Lindgren

Foton: Ingrid Lindgren

Ibland kan det vara trevligt att vila ögonen på något alldeles extra. Till exempel på en del av båtarna i gamla hamnen i Nice. Där ligger de och skvalpar, den ena lyxbjässen efter den andra. En del till och med i storleksordningen 70 meter, med helikoptern parkerad på övre däck. De har fantasifulla namn, och kommer ofta från Valletta (Malta) eller Georgetown (på Cayman Islands), dvs platser i världen där det är fördelaktigt att registrera båtar, särskilt de allra största som möjligen införskaffats med pengar som inte är alldeles rumsrena.

Hur som är det ett föränderligt och imponerande skådespel att vandra runt på kajerna om man råkar befinna sig i Nice.

Den här veckan får de konkurrens av ett 30-tal vackra segelskepp som deltar i regattan Trophée Pasqui, några av dem över 100 år gamla.

Hamnen i Nice är för övrigt en hamn i förändring, liksom mycket annat i Frankrikes femte stad.

Ett stort projekt har dragits igång för att bygga om le vieux port till en hamn ”för framtiden”. Man har tagit in synpunkter från alla möjliga håll, man har lyssnat på de som bor i hamnkvarteren, på företagare och på andra intressenter. Men än finns ingen klar plan för vad som ska hända, rapporterar lokaltidningen Nice Matin.

Stans borgmästare Christian Estrosi tycker att hamnen även i fortsättningen ska vara en hamn för fritid och nöjen, inte för ännu fler färjor och fartyg som släpper ut ännu mer utsläpp. Gärna mindre, säger han, och hänvisar till en plats väster om flygplatsen där en kommersiell hamnverksamhet skulle kunna skapas.

Foto: Vilhelm Lindgren

Foton: Vilhelm Lindgren

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren