Folk, Krönikor, Tyckt

Involvera även SD i kampen mot terrorn

Köpenhamn. Foto: twitter.com

Blomstermanifestation i Köpenhamn. Foto: twitter.com

Hundratusentals i Paris och tiotusentals i Köpenhamn gick man ur huse och manifesterade mot terrorn.  Statsmän och politiker i vitt skilda schatteringar  fördömde dåden och talade i likhet med vår egen statsminister om att inte låta sig knäckas av terrorismen som om det rör sig om ett regelrätt krig.

I Washington samlar president Obama regeringsföreträdare från hela värden för att diskutera hur man ska möta terrorismen med men också utan övervakning och våld.

Barack Obama höll tal om terrorn. Foto: facebook.com

Barack Obama höll tal om terrorn. Foto: facebook.com

All denna uppmärksamhet är naturlig och tillfredsställer ett mänskligt behov av att visa motståndskraft och gemenskap. Baksidan av all uppmärksamhet och förfäran är att det samtidigt göder terroristernas längtan att utföra stordåd i Allahs namn och nå martyrskapets inbillade belöningar.

Den fiktionaliserade våldsromantik som fyller TV-tablåerna är snarast ägnad att skruva upp dramatiken. Det vore inte fel  om utgivarna betänkte att de har ett ansvar för vad de tutar i frustrerade ungdomar.

Ett mantra

Att vi ska stå enade mot terrorismen har blivit till ett mantra från ansvariga politiker. Det både låter och är klokt om man menade allvar. Men i Sverige gör varken regeringens eller de fyra allianspartiernas företrädare några som helst försök att inkludera företrädarna för Sverigedemokraterna (SD), det tredje största riksdagspartiet i denna gemensamma kamp.

Jag tror att det är ett allvarligt misstag att man vägrar tala med det partiet på vilket inte mindre än 800 000 svenskar röstade i höstens val.  När SD talat om och varnat för ”massinvandring” är det framför allt muslimer som man pekat ut.

Islamofobin kan underblåsas

Med tanke på vilka som utfört de dåd som nu är aktuella så finns det en uppenbar fara att islamofobin kan underblåsas av SD och skapa ännu större motsättningar i samhället.  Stänger man ute SD från alla försök att  lugna ner situationen bäddar man för mer motsättningar.

Men, invänder säkert många, kan vi samtala eller till och med förhandla med ett parti som har ett så dokumenterat brunt förflutet som SD?

Det grundläggande sättet att umgås i en demokrati är inte isolering  och diskriminering utan samtal och debatt. Det är så människor lär sig och ibland ändrar sig.

Ett brunt förflutet

Det finns andra svenska partier som har ett minst lika brunt  förflutet som SD.  Centern hette en gång Bondeförbundet. I partiprogrammet från 1933 kan man läsa följande:

Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkande av invandring till Sverige av icke önskvärda främlingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling.

Med ett sådant förflutet vore det väl  inte möjligt att tala med Centerpartiet av idag? Men det är det för det finns inte ett spår kvar av partiprogrammet från 1933.

Går det att också att få SD på bättre tankar?  Det får vi inte veta så länge de andra riksdagspartierna inte ens gör ett försök.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren