Folk, Tittat, Tyckt

Jag är Ingrid – en underbar film om en fantastisk människa

Ingrid Bergman.

Ingrid Bergman. Privat bild.

Mia Bjelkholm har sett Jag är Ingrid:

”Jag begär inte mycket. Jag vill bara ha allt”. Orden är Ingrid Bergmans och hon levde efter dem. Kvinnan Ingrid Bergman fascinerar lika mycket som skådespelerskan. Hon gick sin egen väg och valde trots konsekvenserna alltid efter eget huvud.

Filmen om henne bygger till största delen på material från hennes privata arkiv på Wesleyan University Cinema Achives i Connecticut och intervjuer med de fyra barnen Roberto, Ingrid och Isabella Rossellini och Pia Lindström. Ingrid skrev dagböcker från 10 års ålder fram till 1945 då hon var 30. Hon älskade att filma och att filmas.

”The Bergman kids” som de kallas ännu i dag är inte bittra på sin mamma trots att hon lämnade dem när de var små. Ingrid var rastlös och gjorde uppbrott ungefär vart tionde år.

Fotograf: Lennart Nilsson.

Fotograf: Lennart Nilsson.

Jag är Ingrid.

Fotograf okänd.

Historien om hennes karriär och skandalen när hon lämnade familjen i USA för Roberto Rossellini i Italien är känd. Att se hennes egna bilder och höra hennes egna ord ger en djupare dimension till en av vår tids största filmstjärnor som också hade en obestridlig viljestyrka, stor talang och en för sin tid radikal syn på karriär, moderskap och kärleksliv.

Liv Ullman, som lärde känna Ingrid Bergman under inspelningen av Höstsonaten, berättar om hur mycket Ingrid talade om sin barn och om hur mycket hon älskade dem.

Ingmar Bergmans film beskriver en frånvarande mor som satsat på karriären och dotterns längtan efter bekräftelse och kärlek. Något som Ingrid måste ha känt igen sig i och som också gav upphov till diskussioner om repliker mellan henne och den store regissören.

När hon senare senare en dokumentär om inspelningen konstaterade hon överraskad: ”Jag har alltid trott att jag varit lätt att samarbeta med, men nu ser jag att jag kan vara riktigt svår”.

Jag är Ingrid är en underbar film om en fantastisk kvinna som alla ville vara med. Hon var rolig att vara med, berättar hennes barn som aldrig kunde få nog.

Dokumentären om Ingrid Bergman ger oss alla möjlighet att vara med henne en stund – och det är verkligen roligt.

Familjen

Ingrid Bergman med sina tre barn med Roberto Rossellini.

Film: Jag är Ingrid. Dokumentär

Regi: Stig Björkman

Producent: Stina Gardell

Musik: Michael Nyman och Eva Dahlgren

Berättarröst: Alicia Vikander

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren