Folk, Lyssnat

”Jag är inte bara en ytlig spratteldocka”

Siw Malmkvist. Foto: Alexander Donka/Sveriges radio

Katarina Hahr hemma hos Siw Malmkvist. Foto: Alexander Donka/Sveriges radio

Sommar i radio är så mycket mer än sommarpratarna i P1. En gång i veckan kan man lyssna på ett halvtimmessamtal med diverse kända personer i lugnt och eftertänksamt tempo. Som i förmiddags när reportern Katarina Hahr träffade artisten Siw Malmkvist i hennes hem.

Vi lyssnare kunde vara med ända från start när intervjuaren och hennes kollega knackar på och en förvånad Siw Malmkvist öppnar dörren och – säkert – helt sanningsenligt undrar vem det är och förklarar att hon glömt bort att hon skulle få besök…

Samtalet inleds med frågan: Hur många gånger om dagen tänker du på din ålder?

En fråga som ska återkomma i alla sommarsamtal. Vad svarade då Siw, 76?

”Nog inte så ofta kanske. Vissa dagar, slår det mig. Att jag börjar bli gammal. Andra dagar faktiskt inte.”

De dagar du tänker, vad är det som får dig att tänka?

”Någon som fyller år, och jag tänker är jättegammal. Herregud, så kommer insikten, jag är bara ett par år yngre.”

Samtalet byter spår och handlar om Siws uppväxt med åtta syskon – hon var nr sex ”i högen” – och hur hon började sitt liv som artist. ”Kompisarna tyckte att jag skulle försöka. Första gången sjöng jag några låtar och fick 20 spänn”. Varför hon är så pigg fortfarande. ”Jag är nog ganska pigg för min ålder. Är nog född sån. Går inte på gym. Det är ett jäkla sätt, det borde jag göra.”

Hon berättar också att hon har läst mycket, Dostojevskij och så. ”Jag är inte bara en ytlig spratteldocka.”

Sommarsamtalet är skön radiolyssning för den som har en stund över. Och numera vet väl de flesta att man även kan lyssna via datorn. Annars går en repris på söndagskvällarna kl 19.03.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren