Folk, Tyckt

– Jag ska berätta en massa bus om pensionärsligan

Catharina Ingelman-Sundberg. Foto: Gunnar Magnusson.

Catharina Ingelman-Sundberg. Foto: Gunnar Magnusson.

Catharina Ingelman-Sundberg har gjort ett segertåg runt världen med sina böcker om pensionärsligan, Kaffe med rån och Låna är silver råna är guld. En nummer tre är på god väg. Kaffe med rån har hittills sålts till 25 språk och getts ut i 40 länder. Catharina, som varit med på Nyfiken Grås resa från starten, är en självklar deltagare på årets bokmässa. Vi ställde några frågor till henne:

Vad är det du ska göra på Bokmässan?

Så fort jag får en syl i vädret kommer jag naturligtvis prata om Pensionärsligan. Och då kommer jag vara så fnittrande entusiastisk att jag berättar om en massa bus i boken jag egentligen inte borde avslöja förrän först nästa bokmässa. Eftersom Rån och inga visor kommer ut först i mars nästa år. Sedan kommer jag förstås berätta om Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld, mina romaner från Birka och vikingatiden som ges ut igen.

Hur många gånger har du varit med tidigare?

Sedan 1985. Alla gånger utom två. För mig har bokmässan alltid varit årets höjdpunkt.

Vad är det bästa med mässan?

Mötena. Mötena med läsarna, andra författare och förslagsmänniskor. Och möjligheterna att lyssna till de mest intressanta seminarier och föredrag av intressanta författare från hela världen.

Det sämsta?

Avsaknaden av syre när det blir för trångt ibland. Men det har blivit bättre med åren.

Vilken publik är det du möter?

Pensionärsligan har ju läsare i alla åldrar så för mig har det varit en stor upplevelse att inte bara möta kvinnliga och manliga läsare i övre medelåldern och plus 15 år utan även de som är yngre. Jag blir överförtjust när jag träffar pojkar och flickor som är 11, 12 och 13 år som läser Kaffe med Rån och Låna är silver Råna är guld. Förra bokmässan satt vi några stycken och fnissade tillsammans. Jag inser att jag tydligen är väldigt barnslig.

Vilken respons brukar man få?

Genomgående positiv. Och jag trivs bäst när folk skrattar.

Vad handlar din kommande bok om?

Egentligen en hemlis, men OK då. Pensionärsligan tar sig an riskkapitalister och skattesmitare.

När kommer den, och vad ska den heta?

Rån och inga visor. Våren 2016.

Fotnot:

Lyssna på Catharina Ingelman-Sundberg t ex på lördag kl 10 på Crimescenen. Eller på fredag 11.30 i ett samtal med Storytel.

Titta även på Gunnar Magnussons fina intervju med henne på Youtube, där hon utförligt berättar om sitt författarskap.

Läs mer om bokmässan här!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren