Upplevt

– Jag ska berätta om maktmyglet bakom Ingemar Johansson

Sune Sylvén.

Sune Sylvén.

I morgon torsdag drar den igång, Nordens häftigaste mötesplats för boknördar, Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Nyfiken Grå är såklart på plats och rapporterar om stort som smått, hitta vår bokmässesida här!

Runt 2 000 författare håller föredrag, signerar, berättar om sina nyutkomna böcker och – inte minst – möter sin publik. Den ligger numera på 100 000 besökare under mässans fyra dagar, torsdag till söndag 24-27 september.

En av författarna är Sune Sylvén, under många år chef för SvD:s sportredaktion och i 27 år sekreterare i bragdguldets jury. Numera fri skribent och författare. Nästan varje vecka skriver han om något aktuellt i idrottens värld för Nyfiken Grå. Däremellan författar han böcker. Och det är den senaste han tar med sig till Bokmässan.

Vi ställde några frågor till honom:

Vad ska du göra på bokmässan?
Jag ska berätta om boken Bragdguldets hemligheter. Det är en ganska bred skildring av den svenska elitidrottshistorien från 1925 och till i dag. En del problem ytas också upp, exempelvis varför inte Ingemar Johansson fick bragdmedalj. Det var faktiskt maktmygel bakom.

Har du varit på mässan tidigare?
Ja. ett par gånger

Vad är ditt intryck?
Bokmässan är massiv, imponerande och ogenomtränglig. De stora förlagen dominerar, men en promenad längs utställningsområdet kan ge oväntade fynd. Det är otroligt mycket böcker som ges ut. Man känner sig ovanligt liten.

Vad har du fått för reaktioner hittills?
De stora tidningarna recenserar sällan idrottsböcker, såvida de inte handlar om Zlatan. Jag har fått en positiv skriftlig reaktion i Västerbottens Folkblad i Umeå och i övrigt har de flesta muntliga kommentarerna varit positiva.

Utan att förhäva mig och min text kan jag också ärligt säga att Idrotttsförlaget i Västerås gjort en mycket snygg bok. med många härliga bilder ur den svenska idrotttshistorien. Och en och annan rapp Anders-teckning.

Har du skrivit böcker tidigare?
Faktiskt fyra,alla på idrottsområdet. Bragdguldet. som kom ut 1995 och hade ett annat upplägg. Två historiska olympiaböcker (sommar och vinter) tillsammans med Sveriges främste idrottsstatistiker Ove Karlsson och så en liten bok behandlar Björns Borgs fantastiska äventyr i i Wimbledon. Recensionerna har varit ganska hyggliga, men upplagorna inte särskilt stora.

Har du något mer på gång?
Ja, en redan till 90 procent skriven bok om Wimbledon-tennisens historia, från 1877, då en skäggig överklass dominerade till dagens då hipsterskäggen börjat befolka tennisen. Boken som heter Wimbledon, en grön och skön dröm kommer ut i vår. Jag har som synes rört mig i en begränsad värld, det är nog särkrast så.

Har du några skönlitterära planer?
Nej.

Fotnot:

Möt Sune Sylvén i Idrottsförlagets monter B07:20 lördag kl 13 och söndag kl 11. Läs mer här!

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren