Tipsat, Tittat, Upplevt

Josef Sudek – ljusets och skuggornas poet

En kväll i Prag. Foto: Josef Sudek

Pragborna kände väl till den lite framåtböjda grånade gestalten som strövade längs den tjeckiska huvudstadens gator. Han släpade på en tung gammaldags träkamera med ett kraftigt stativ. Istället för slips bar han en scarf löst knuten om halsen. Mannen var Josef Sudek (1896 – 1976), en av världens främsta utövare av vad man i dag skulle kunna kalla för slow fotography.
Sudek tog lång tid på sig att studera sina motiv innan han började fotografera dem. Stående intill den imponerande kameran, med fingrarna krökta till en fyrkant väntade mästaren från Prag tålmodigt in exakt det ljus han hade tänkt sig. Han använde aldrig en ljusmätare och brukade säga att ljuset självt fick bestämma exponeringen.

Sudeks favoritverktyg var en Kodak panoramakamera. Överst en parkvy, nederst Karlsbron. Foto: Josef Sudek

Under det tidiga 1920-talet var Tjeckoslovakien en nybildad stat och det fanns ett behov av att skapa ett nytt nationellt uttryckssätt och stil, bland annat inom konsterna. Sudek var en av de första som bröt mot gällande stilideal och började avbilda de vardagliga tingen omkring sig med finkornig skärpa. Bilderna vittnar om stor känslighet för naturens och föremålens inneboende styrka och skönhet.

Fotografens f d bostad och atelje. Foto: Jurek Holzer

Josef Sudeks porträtt- och reklamateljé i centrala Prag blev en samlingspunkt för Tjeckoslovakiens kulturella elit. Fotografen själv blev mycket framgångsrik inte minst genom sina studier av Prags arkitektur. Bilderna publicerades i otaliga böcker och tidskrifter.

Josef Sudek med sin tunga utrustning.

Under åren 1959 till sin död 1976 bodde han och arbetade vid Úvoz 24, en gata i stadsdelen Hradcany i närheten av slottskvarteren. Lokalen är numera ett galleri som ställer ut urval ur Sudeks produktion. Stället tillhör Prags okända pärlor och den som vill slippa turistmassorna en stund rekommenderas ett besök. Det är öppet 11 – 17 och inträdet är blyga 10 tjeckiska kronor vilket motsvarar ungefär 4 svenska.

 

  1. Jan Arleij

    Intressant återblick, och vilken fantastisk känsla i bilderna. Man transformeras omedelbart till Prag. Härligt!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren