Krönika, Kultur, Samhälle

Kaianders Kulturkalender – Den botaniska konstnärinnan

Bild: Kaianders Sempler

Det lyser av färger när den brittiska konstnärinnan Marianne North visar sin kollektion av målningar föreställande vilda växter från världens alla hörn.
Alla är här. I alla fall alla som är något inom societeten och den vetenskapliga världen.
Året är 1879.

I salongen smuttar sir Joseph Hooker, chefen för Londons botaniska trädgård Kew Gardens, och hans gode vän Charles Darwin på var sitt glas portvin.
Konstnärinnan själv, en amper dam i femtioårsåldern, ansluter sig till herrarna och meddelar att hon nu har beslutat sig.
”Mina herrar. Jag donerar härmed hela min kollektion av växtmålningar till Kew säger hon. ”Ja, självklart betalar jag också för att ett arkitektritat galleri, som hyser målningarna, byggs på lämplig plats i parken. Naturligtvis med tillhörande tesalong.” Hooker ler, men Darwin tittar förvånat upp. ”Men Marianne, det går inte”, säger han. ”Vad då går inte? Det är klart att det går, jag gör precis vad jag vill med mina pengar. Vad menar du, Charles?”
”Du kan inte donera din kollektion än. Den är inte komplett. Först måste du resa till Australien och dokumentera Oceaniens flora.”

Så blev det.
En kort tid senare avseglar Marianne North mot Australien och Nya Zeeland. Det ska dröja sex år, till 1885, innan hon kommer hem till England igen. Då är hennes galleri söder om stora ingången till Kew Gardens färdigbyggt.
Men till hennes besvikelse blev det ingen tesalong. Det har Joseph Hooker satt stopp för.
”Vi kan inte hålla på att utspisa alla parkens besökar med teblask”, muttrar Hooker. ”Det här är inget ställe för familjer på… Detta är ett seriöst botaniskt galleri”

Marianne North föddes 1830 i Hastings vid Engelska kanalen. Hennes far var en förmögen liberal parlamentsledamot med stort nätverk inte bara i England utan i hela det brittiska imperiet.
Marianne uppfostrades efter den brittiska överklassens ideal. Hon fick en gedigen utbildning i hemmet där pianospel, oljemåleri och främmande språk ingick

Modern dog när Marianne var 15 år, men hade fått dottern att lova att ta hand om fadern så länge han levde. Hon höll sitt löfte och följde honom på årslånga resor genom Europa och Främre Orienten.

När fadern dog 1869 var Marianne 39 år gammal. Det var för sent för henne att gifta sig men det var inte för sent att börja ett nytt äventyrligt liv och följa sina drifter.
Hon tillhörde det brittiska samhällets allra översta skikt, hon var ekonomiskt oberoende och hon kunde göra precis vad hon ville.

Marianne packade sitt staffli och sina målargrejor och reste till Franska Rivieran och Sicilien för att måla vilda sydländska växter. Därefter blev det Kanada, USA och Jamaica. Och sedan ett år i Brasilien. Den ena resan följdes av nästa.

Efter en tid på Teneriffa gav hon sig 1875 ensam ut på en jordenruntresa och dokumenterade floran i Japan, Borneo, Java, Ceylon och Indien. Det skulle dröja tio år innan hon kom hem för gott.

Hon slog sig ner i Alderley i närheten av Bristol. Där avled hon 1890, försvagad av tropiska sjukdomar som hon drabbats av under sina resor.
Marianne North var en av få viktorianska kvinnor som var så envisa att de själva tog kommando över sina liv och hon har varit förebild för många brittiska feminister.

Historiska kalendern

1   Jordbävning i Lissabon 1755,   Todos Santos
2   Allhelgona
6   Gustav den fete Adolfsdagen
7   Marie Curie föddes 1867
8   Ryska revolutionen 1917,   Stockholms blodbad 1520
9   Berlinmuren faller 1989,   Kristallnatten 1938,   18 brumairekuppen 1799
10 Mårtens afton,   Stora slipsdagen
11 Remembrance day,   Fredsdagen 1918
12 Alexander Borodin 1833–1877
13 Terroristattack i Paris 2015,   James Clerk Maxwell 1831–1849
17 Studenterna vid tekniska högskolan i Aten revolterar mot juntan 1973
19 Stalingrad 1942
20 Otto von Guericke 1682–1686,   Narva 1700
21 Musikfri dag, Varför det?
22 JFK mördad i Dallas 1963,   S:ta Cecilia, musikens skyddshelgon
24 Spinoza 1632–1677
25 Köpfria dagen
27 Anders Celsius 1701–1744
28 Mellandag Anders
29 Andersafton
30 Alla Anders dag,   Finska vinterkriget bryter ut 1939

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren