Hela Sverige bakar - Junior. Episod 1. 2015. William och Birgitta. Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Hela Sverige bakar – Junior från 2015 med William och Birgitta.
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Vem kunde bara för några år sedan ana att kakbak skulle bli en av de hetaste mattrenderna?

I alla fall inte Birgitta Rasmusson, och hon är ändå en som borde veta. Hon är en av redaktörerna bakom Sveriges näst mest sålda bok genom tiderna, Sju sorters kakor, och har arbetat på på Ica provkök i 20 år.

-Vi rör oss i en retrotrend. Vi har långkok, det som kallas slow food, vi lagar pulled pork, och låter högreven koka i 7-8 timmar så att köttet blir småstrimligt.

– Att baka är antistress, det får ta sin tid och möjligheterna är oändliga. Det finns runt en miljon recept på småkakor i vårt land.

Birgitta Rasmusson. Foto: Gunnar Magnusson.

Birgitta Rasmusson. Foto: Gunnar Magnusson.

För drygt fyra år sedan fick Birgitta Rasmusson frågan om att göra en provinspelning för TV4.

-Det var en alldeles vanligt telefonsignal. Det visade sig att de sökte domare för ett nytt program, Hela Sverige bakar.

Nu har hon varit domare under fyra säsonger, och den femte är på ingång. Numera sänds den populära serien i Sjuan.

Varför detta oväntade uppvaknande intresse för just kakor?

-I början på 2000-talet var det inte aktuellt att baka kakor. Det sas att folk inte skulle ha tid att stå och baka.

-Helt plötsligt ligger småkakorna som det mest populära över huvud taget.

Allt detta och mer därtill berättar hon för Gunnar Magnusson som har mött Sveriges kakdrottning i hennes hem.

Lyssna på hela intervjun här!