Livsstil, Tittat

Kapernaum en film som stannar kvar i minnet

Zain (Zain Al Rafeea) och lille Yonas (Boluwatife Treasure Bankole) befinner sig plötsligt helt ensamma i Beiruts slumkvarter.

Kapernaum

Zain (Zain Al Rafeea) är tolv år. Han bor med sin familj i ett fattigt kvarter i Beirut. Han sliter och arbetar och gör allt för att ta hand om sin älskade syster Sahar (Cedra Izam).

Men trots hans försök att rädda henne säljer familjen flickan till en äldre man. Systern dör efter att mannen krävt sin rätt som make till det lilla barnet. Zain blir utom sig av sorg och stämmer sina föräldrar för att de satt honom till världen.

Och han rymmer. Zain sätter sig på en buss och hamnar i en förort. Han vet inte hur han ska skaffa sig mat eller husrum men stöter på flyktingen Rahil (Yordanos Shiferaw) och hennes baby Yonas (Boluwatife Treasure Bankole).

Zain tar hand om Yonas när Rahil arbetar och ett tag fungerar allt förhållandevis bra. Men när Rahil plötsligt försvinner står Zain ensam med Yonas.

Kapernaum, som anses vara Jesus hemstad, är titeln på en mycket bra film som verkligen stannar kvar i minnet. Allt i filmen är i princip äkta. Det här är vardagen för ett oräkneligt antal barn i världen.

Huvudrollsinnehavaren Zain, en fantastisk ung talang, heter också Zain i verkligheten och är en syriansk flykting och Yordanos Shiferaw som spelar Rahil är flykting från Eritrea.

Det är amatörer i de flesta rollerna och inga statister har använts. Människorna vi ser är de som råkade vara där regissören Nadine Labakis filmade. Zain bor i dag med sin familj i Norge.

Äktheten genomsyrar filmen som är otroligt gripande, men som aldrig blir sentimental.

Nadine Labakis Kapernaum nominerades till en Oscar, en Golden Globe och en BAFTA för bästa icke engelskspråkiga film. Filmen tog hem jurypriset i Cannes och vann manuspriset vid Stockholms filmfestival, där den också utsågs till publikens favoritfilm.

Från 11 år.

Regi: Nadine Labaki.

Manus: Nadine Labaki, Jihad Hojeily, Michelle Keserwany och Khaled Mouzanar.

I rollerna: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef med flera.

Premiär fredag 1 mars.

Titta på trailer här.

  1. Gunnar Vagerstam

    Ja, verkligen! En gripande film. Såg den i går på Bio Rio. Beskriver orättvisa lika bra om inte bättre än vad Roma gör! Gunnar Vagerstam

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren