Läst

Kärlek à la Llosa

Foto: Ulla Montan/Norstedts

Livslång passion är temat i Den stygga flickans rackartyg av peruanske författaren Maria Vargas Llosa, 2010 års nobelpristagare.

Från ett land till ett annat, från en epok till en annan kommer huvudpersonerna Ricardo och Lily att återses alltmedan åren går.

De möts första gången i Lima i början på 50-talet, där de lever ett sorglöst tonårsliv i Miraflores, Limas förnäma kvarter. De har inga andra bekymmer än en liten kärlekssorg då och då. Mambo är på modet och de hänger sig passionerat åt dansen, särskilt Lily som väcker allas beundran, framför allt Ricardos. Han blir djupt förälskad i henne.

Ricardo drömmer om att bosätta sig i Paris och knappt vuxen förverkligar han sin dröm. Han får snabbt bostad och skaffar sig jobb som översättare. Lily, som plötsligt och obegripligt försvann ur hans liv under tonårstiden, dyker plötsligt upp i Paris. Hon kommer som ett sändebud från revolutionens Kuba. Ricardos förälskelse blommar upp på nytt, men Lily försvinner tillbaka till Kuba.

Vid varje nytt möte har Lily bytt skepnad, men hon är alltid lika hänsynslös och ambitiös. Hon är först diplomathustru i Paris, sedan ingift i aristokratin i 60-talets London och till sist bosatt i Tokyo med farliga förbindelser och märkliga seder. Ricardos passionerade förälskelse får ny kraft vid varje återseende och han finns där som en klippa när problemen hopar sig för Lily.

– Mer än en mansdröm framstår Stygga flickan som en bild av äventyret och spänningen, skrev Helsingborgs Dagblad när romanen kom ut på svenska för några år sedan.

Mario Vargas Llosa är född i Peru och medlem i den Peruanska akademin. Han tilldelades Nobelpriset 2010. Norstedts, pris ca 180 kr.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren