Läst

Lästips: Emmas och Unos kärlekssaga

Märta Tikkanen Foto: Stefan Bremer

Märta Tikkanens släktkrönika om morföräldrarna Emma och Uno blev en av fjolårets mer omskrivna böcker. Den kom ut lagom till bokmässan i Göteborg i september 2010, där författaren presenterade tankarna bakom. Nu finns den även i pocket.

Berättelsen om morföräldrarnas kärlekshistoria bygger på brev, främst från Emma. Märta Tikkanen stod sin mormor mycket nära under barn-och ungdomstiden. Uppgifter om morfadern har hon samlat från flera håll, dels hans egna brev och anteckningar, dels det andra skrivit om honom.

Emma är bara 19 och Uno 27 år när de gifter sig i slutet av 1800-talet. Det första barnet är redan på väg och sedan får hon ett varje år tills de har sex barn. Alla föds på olika orter i Finland och Sverige. Uno är en rastlös idealist. Han är förespråkare för Finlands självständighet och föreläser ofta i skolfrågor. Därtill en nykterhetsivrare och uppskattad debattör. Bland annat är han med och startar Brunnsviks folkhögskola och arbetar där som lärare i några år. Han umgås med både Zorn och Karlfeldt.

I början av äktenskapet följer Emma sin man frân den ena orten till den andra. Men ekonomin är dålig, Emmas lilla arv är snart slut och hon blir tvungen att flytta hem till sin far i Överby eftersom Uno inte kan försörja sin familj. Hon är bara 25 år. Emma hoppas att familjen ska förenas igen och under tiden berättar hon i kärleksfulla brev om barnens uppväxt och livet pâ Överby. De lever i var sin verklighet, Emma uppfostrar barnen och Uno reser runt, mestadels i Sverige, som föredragshållare. Han verkar inte ha andra bekymmer än sig själv. De kommar aldrig att bo tillsammans igen och skilsmässan är ett faktum när Emma är 33 år.

Visst var det kärlek? Ja, den frågan kan man verkligen ställa sig. Från Emmas sida helt säkert, men Uno? Sett med dagens ögon framstår han som en odräglig fullblodsegoist, uppfylld av sina egna ambitioner och önskningar. Det var annorlunda tider då, för snart ett sekel sedan. Man undrar ändå varför Emma inte ställde några som helst krav på sin man. Var hon ändå nöjd med sitt liv, med den materiella tryggheten hos sin far på Överby? Många frågor som inte går att få svar på.

Emma & Uno – visst var det kärlek, Forum ca 185 kr, Bonnier Pocket ca 43 kr.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren