Krönika, Samhälle

Kersti Kollberg: Poängen med Almedalsveckan

Många var där och lyssnade på Liberalernas Jan Björklund i går kväll. Foto: Malin Ericsson/Region Gotland.

Almedalsveckan i full gång – och jag är inte där. Jag är inte ens på väg dit. I år hinner jag inte vilket smärtar mig. Till skillnad från många andra tycker jag att Almedalsveckan är ett enastående tillfälle när Sveriges samlade kritiska massa trängs i Visbys gränder, i seminarietält eller hotellmatsalar.

Jippo enbart för de invigda, för att inte säga inbjudna, klagar en del.

Fullständigt ointressant, folk är bara där för att visa upp sig, det må vara den senaste snilleblixten från någon partiguru eller någon banbrytande uppfinning på miljöområdet, fnyser andra.

Inget för vanligt hederligt arbetande folk, bara för eliten, tycker åter andra.

Men se det är alldeles fel.

För den här veckan i början på juli innebär ett erbjudande till var och en av oss alla att gratis delta i seminarier och lyssna på föredrag eller kolla utställningar och dessutom kunna stöta ihop med personer som annars bara ser i massmedierna.

Det demokratiska samhället värnas

Och alla tongivande politiker och andra deltagare i samhällsdebatten kan under en vecka få nya impulser som leder tankarna i nya banor. Det går till och med att inse att en politisk eller i övrigt ideologisk motståndare kanske har poäng.

Och allesammans kan vi bilda den kritiska massa som värnar det demokratiska samhället och för utvecklingen vidare.

Idyllisk och naiv beskrivning? Nej. Möjligen är den kanske lite ensidig eftersom den bara beskriver möjligheterna, inte nackdelarna och farorna.

En nackdel är att alla rimligtvis inte kan vara i Visby denna vecka. Arealen samt kapaciteten på kommunikationerna räcker inte till. Många har inte heller råd eller andra möjligheter att fara till Gotland.

Men det finns en liten utväg: att kolla SVT som tar sitt public serviceansvar på allvar och som brukar sända seminarier och annat intressant under dagen.

En annan nackdel är att intressanta nyheter kan drunkna i triviala frågor som lägger beslag på uppmärksamheten.

Gotland har förvaltat Palmes arv

Och visst finns det faror. En är den totala öppenheten som dels gör att arrangörerna ger nynazistiska NMR möjlighet att framträda, dels att arrangemanget skulle kunna utsättas för attentat. Man får utgå från att säkerhetsåtgärder är vidtagna men hundraprocentiga kan de ju inte vara.

Kersti Kollberg.

Jag tycker att Gotland har förvaltat arvet från Olof Palmes berömda tal från ett lastbilsflak i Almedalen för 50 år sedan väl och låtit det utvecklas till ett brett demokratiskt event.

Fast jag hör till dem som tycker att arrangörerna skulle ha sagt nej till nynazisterna. Fördelen är dock att det blir synligt att de inte hör hemma i denna miljö.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren