Folk, Sagt, Tyckt

Kerstin Brunnberg: – Vi måste trygga journalistikens behov av tid och kunskap

Kerstin Brunnberg. Foto: Bengt Oberger/wikipedia.org

Kerstin Brunnberg. Foto: Bengt Oberger/sv.wikipedia.org

Hej Kerstin Brunnberg, före detta Ekochef och chef för Sveriges radio, reporter, före detta ordförande i Statens kulturråd och överintendent på Arkitektur- och designcentrum, vad gör du nuförtiden?

–       Just nu är jag tillförordnad överintendent på Statens centrum för arkitektur och design några månader till. Plus att jag är ordförande i två Bergmanstiftelser och har styrelseuppdrag; Expo,  Göteborgs universitet, Almquistsällskapet, Grävfonden och Delegationen för migrationsstudier. Jag sitter också i Migrationsverkets insynsråd

Du är några år över 70 men fortsätter att få det ena toppjobbet efter det andra, vad beror det på?

–       Toppjobb och toppjobb. Jag har haft förmånen att få ta på mig intressanta uppdrag där jag försöker bidra och dessutom hela tiden lär mig något av.

Har du svårt att tacka nej?

–       Det verkar så.

Hur länge tänker du fortsätta med att jobba på hög nivå i högt tempo?

–       Något tag till, vill helst sluta innan jag blir en belastning och märker det själv.

Vad skulle du helst vilja göra framöver?

–       Få umgås mer med mina fantastiska barnbarn medan de är intresserade, och ungefär det jag gör. Men har så mycket oläst och så mycket mer som vore kul att lära sig.

Tycker du att vi har för restriktiva  pensionsregler i Sverige, att folk måste pensionera sig för tidigt?

–       Tror att det måste ändras eftersom  vi  som inte har fysiskt eller psykiskt tunga arbeten måste jobba längre för att bidra till pensionerna för våra efterkommande  och vara beredda att hugga i där det behövs.

Barnfamiljer har det tufft i dag med att hinna både jobb och allt annat. Vi hade vid samma tidpunkt i livet mycket bättre villkor.

Även om reglerna är som det är kan man ju göra insatser på olika sätt.

Du har varit hög chef som ju innebär massor med administration, och journalist, vilket är roligast?

–       Organisation och administration är lika roligt som journalistik, men det allra roligast är att vara med och förändra och påverka. Och inte  minst att varje morgon i princip ta ställning till en utveckling av just digital teknik och nanofysik som kräver nya sätt att tänka, jobba och organisera.

Som gammal journalist vad tycker du om mediernas utveckling?

–       Är verkligen bekymrad över att det är så svårt  att hitta en finansieringskälla för att trygga journalistikens behov av tid och kunskap. Journalistiken är en av förutsättningarna för ett demokratiskt samhälle med medborgare med insikter för att påverka och vara upplysta. Granskning av makt och sammanhang, det som döljs och den makt verkar i det fördolda utan kontroll och som inte respekterar mänskliga rättigheter är en förutsättning för ett samhälle där barn ska kunna växa upp till vettiga vuxna.

Är det svårare att vara journalist idag än till exempel  när vi jobbade ihop på Ekot på 80-talet?

–       Nej, genom att digital teknik ger möjlighet att granska och ta fram information, men ja därför att journalisters kunskap inte används fullt ut därför att Google och Facebook har tagit en gångbar affärsmodell och medierna har inte ännu hittat sin nya .

Du har fyra barn och fyra barnbarn, skulle du råda någon av dem att bli journalist?

–       Nej

Hur tycker du förresten att medierna sköter sig, finns det inte en risk med betydligt sämre bevakning på grund av nedskärningar och digitaliseringar?

–       Jo men det märks ännu inte – och det finns en risk att man för sent märker det .

Enligt min mening får Public service ännu större betydelse i takt med nedskärningar och nedläggningar av de privata konkurrenterna, hur ska de klara av det?

–        De kommer att klara det bra förutsatt att radio och tv-avgiften höjs och blir teknikneutral.

Du lyssnar alltid på radio och cyklar kors och tvärs över Stockholm, vad gör du mer när du inte jobbar?

–       Får vara med mina barnbarn.

Vad önskar du dej mest av allt?

–       Faktisk fred på jorden och att flickor inte tvingas klä ut sig till pojkar för att få göra det de vill på grund av olika manliga hederskulturer och andra föråldrade värderingar och att  människor inom barnomsorgen till exempel förskollärare som har ett av samhällets viktigaste jobb tillmäts värde och har bästa möjliga arbetsvillkor.

Fakta

Namn: Kerstin Brunnberg

Ålder: 74

Bor: Stockholm

Familj: Klas Jonsäter, fyra barn Daniel, Fredrik, Staffan, Ebba med familjer och tio barnbarn, det elfte  kommer vilken dag som helst.

Hobby: Livet, och att bli imponerad av insatser som görs på olika håll på jobbet, i samhället,  inom kultur och journalistiken.

———————————————————–

Kerstin Brunnberg och jag jobbade samtidigt på Dagens eko i början av 80-talet. Tillsammans var vi bland annat redaktörer för Nyhetsmorgon i P1.

Och hon och Lotta Mossberg bjöd mej på lunch på KB när jag fyllde 50.

Men då var jag mitt uppe i min tv-karriär och hon gjorde chefskarriär på Sveriges Radio.

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren