Ätit & druckit

Kikärtssallad till lite av varje

Nyttigt och hållbart med kikärtor! Foto: Björn Larsson Ask

Nyttig, hållbar och lättanvänd kikärtssallad, som görs i två steg. De färdigkokta ärtorna kan dessutom sparas i frysen, innan övriga ingredienser tillsätts.

Drygt en liter färdig.

4-5 dl torkade kikärter

1 stor gul lök

3 normala rödlökar

2 dl persilja

1 dl olja, utan bismak

1 matsked torkad timjan , mera om färsk sönderklippt

1 tesked örtsalt, mindre om vanligt salt

Några vevtag med pepparkvarnen. Lägg ärtorna i blöt kvällen innan, eller i saltat vatten i åtta timmar. Skölj ärtorna i durkslag/sil, och häll i kastrull med kallt vatten så det mer än täcker. Tillsätt den gula löken i grova bitar och salta vattnet.

Koka i ca 40 min.

Under tiden: Blanda i stor bytta: olja, vinäger , timjan, hackad rödlök, klippt persilja, örtsalt och ev peppar, och rör om. Häll av vattnet genom sil. Häll de varma kikärtorna i stora byttan och rör om rejält med slev, så att allt blandas väl och ärtorna suger åt sig lök,krydd oljeblandningen, och ställ svalt, gärna över natten. Detta kan även ätas varmt, direkt, som tillbehör till stekt fisk eller kött, men håller utmärkt en vecka i kylskåp.

Vid pennan i köket /Viveca Lithner Ask.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren