Ätit & druckit, Folk, Läst, Tyckt

Klokt om mat och motion för oss 60-plussare

Akademibokhandeln: 100 hyllmeter kokböcker… Foto: Inge Joesphson.

Akademibokhandeln: 100 hyllmeter kokböcker… Foto: Inge Joesphson.

Världen torde inte behöva fler kokböcker. Eller fler matlagningsprogram. Ändå verka strömmen av just sådant aldrig sina…

En snabbtitt på nätet på en av de största e-bokhandlarna visar bortåt tvåtusen (!) titlar under Mat & dryck, varav de flesta är utgivna de senaste fem åren. Ett sjuttiotal är skrivna av kändiskockar. Ett 60-tal är redan planerade för utgivning 2016…

Jag kilar in på Akademibokhandeln i Stockholm och letar efter hyllan för kokböcker… Oj, ”hyllan” är numera en av de större avdelningarna och upptar runt 40 kvadratmeter. Där ryms kanske 100 hyllmeter kokböcker. Hur många titlar går inte att räkna. Men det är ungefär lika omöjligt att välja som bland de 800 premiepensionsfonderna…

Jag är uppriktigt nyfiken på hur denna störtflod av kokkonst förhåller sig till det faktiska intresset för att laga mat hemma. Har det intresset verkligen ökat lika dramatiskt? Eller vill vi bara sitta och dregla framför teven till Plura och Per Morberg med flera, eller över matstylisternas förföriska bilder? Och sen gå in i köket, steka korven eller värma resterna av hämtpizzan i mikron.? Ett ämne för forskningen.

Kokböcker för äldre – behövs de?

Louise Hamilton.

Louise Hamilton.

Men det var faktiskt inte det jag tänkte skriva om, utan om – jo faktiskt – en ny kokbok, dock av ett kanske ovanligt slag, nämligen för sextioplussare.

Kokböcker för äldre – det låter inte så kul – och behövs de verkligen? Skulle vi 60-plussare verkligen behöva någon särskild sorts mat? Luktar lite ålderism…? Nja, kanske är det inte så farligt. Trots allt sker ju en del förändringar i kroppen när vi blir äldre. Bland annat minskar muskelmassan och korta, snabba muskler blir längre och långsammare.

För att behålla vitalitet i kropp och själ, rörelseförmåga och välbefinnande måste vi dels hålla igång kroppen, dels hålla lite extra koll på vad vi äter.

Just dessa två faktorer har Louise Hamilton, journalist och författare tagit fasta på i en nyutgiven bok, 60+ mat och motion för mogna. Det är som sagt inte en kokbok i traditionell bemärkelse. En tredjedel av bokens 120 sidor är nämligen kloka och forskningsbaserade resonemang och rekommendationer av näringsexperter, tränare, dietister och fysioterapeuter.

Det handlar om vad vi lite äldre bör och inte bör äta och varför; varför och hur vi måste röra på oss ordentligt regelbundet, träna våra muskler för att motverka obönhörliga åldersförändringar.

Protein & D-vitamin

Filosofin i 60+ mat och motion för mogna är att träna mer, helst en halvtimme om dagen – såväl kondition som muskler. Var uppmärksam på ditt proteinintag för muskelmassans skull (du behöver drygt 1 g protein per kilo kroppsvikt och dygn) och att du får tillräckligt med D-vitamin (bra för många fler funktioner i kroppen än man tidigare trott).

Ät hellre lite mindre men bra, helst ekologiskt. Satsa på fisk flera gånger i veckan, fullkorn och mycket frukt och grönt. Ät mindre rött kött. Håll koll på vågen! Plötslig viktminskning är t ex en varningssignal för att något är fel.

Efter bokens nyttiga inledande lektioner (som inte innehåller ett ord GI, LCHF, 5:2 eller annan dietkrypto) får vi förstås ett knippe recept för frukostar, luncher och middagar. Recepten är sammanställda av kocken Christer Melkersson, kökschef i restaurangen på Hagabadet i centrala Göteborg.

Foto: Inge Josephson.

Foto: Inge Josephson.

Hans ledord är enkelhet, raffinemang, goda råvaror och att det ska se vackert ut. Christer levererar en hyfsat okomplicerad och lockande blandning av fisk, kött- och kycklingrätter, soppor, sallader och såser. Allt funkar hemma i ditt eget kök. Särskilt kul med kapitlet om att göra egna fonder: ”ingenting slår en hemgjord fond”, skriver Louise.
Funkar hemma i köket

Louise har hängt med Christer Melkersson i restaurangköket under bokens tillblivelse och tagit med sig lärdomarna hem till sitt eget göteborgskök: ”Allting hemma hos mig har blivit bättre, godare, vackrare, välbalanserat och stärkande”, skriver Louise.

Nyfikengrå frågade Louise om det var något särskilt hon ville rekommendera våra läsare. Då blev det långkokt högrev, kanske inte det enklaste av recepten, ”men det är värt besväret” säger Louise (se nedan).

Uppfriskande kombination

Motion och nyttig mat må vara välkända tips för att må bra även som äldre, kanske hänga med lite längre både med kropp och med hjärna. Louise Hamiltons k(l)okbok är i detta syfte en uppfriskande kombination av näringskunskap, träningstips och läckra recept.

Om jag ska leverera någon kritik så är det väl att kocken Melkersson kunde levererat lite flexibilitet här och där i recepten. Långkoket här nedan kan ju varieras på lika många sätt som det finns matlagare: med rödvin, helt i ugn, utan redning och jag saknar nog rotsellerin och persiljan. Men sådant kanske är förvirrande särskilt för ovana hemmakökskockar som blir stressade av ingredienser typ ”salt efter smak eller ”en nypa”.

Så summa summarum: 60+ mat och motion för mogna kan rekommenderas. Bra julklapp till din late/a svåger/svägerska?

I någon kommande artikel tittar Nyfiken lite närmare på en annan bok om mat som kan få oss att leva längre….

Långkokt högrev

6-8 personer à la Christer Melkersson:

1,2 kg högrev
1 av vardera morot, gul lök, palsternacka
2 kvistar timjan, 1 kvist rosmarin, 2 lagerblad
4 vitpepparkorn, salt och peppar
1 msk tomatpuré
½ dl koncentrerad kalvfond
2 msk vetemjöl eller maizena, vatten, smör till stekning

Så här gör du:

Dela köttet i mindre bitar så att de är hanterbara i stekpannan.

Grönsakerna skalas och delas i 2 cm fyrkanter ungefär.

Bryn köttet så att det får ordentlig stekyta.

Lägg i grönsakerna i pannan och låt dem steka med mot slutet. Om inte allt får plats på en gång så tas det i omgångar, det är viktigt att köttet blir brynt från början.

Lägg över alltsammans i en kastrull, i med tomatpuré och kryddor, tillsätt kalvfond och vatten så att det täcker köttet. Sen får det stå på medelvärme i sex timmar, då faller det nästan isär.

Tag upp köttet och låt det vila i 30 minuter.

Sila ifrån grönsakerna och låt vätskan koka ihop, red av med vetemjöl eller maizena.

Innan du serverar så fräs köttet hastigt i het stekpanna eller varm ugn, då får du en knaprig och trevlig yta.

Servera med kokt potatis och grönsaker.

60+ mat och motion för mogna av Louise Hamilton. Votum Gullers Förlag. Pris ca 170 kr.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren