Ätit & druckit, Folk

– Kock-VM 1997 satte ”bombom” för unga kockar

Bengt Frithiofsson. Foto: Gunnar Magnusson

Bengt Frithiofsson. Foto: Gunnar Magnusson

– Var är Mathias? Var är borgmästaren? Var är blåsorkestern? Var är röda mattan? Näe, här är ingenting. Han sitter på kontoret och går igenom räkningar…

Bengt Frithiofsson åt mat på sin stamkrog på Kungsholmen Bon Lloc den dag 1997 när beskedet kom att krögaren Mathias Dahlgren vunnit kockarnas VM, Bocuse d’Or, något som ingen annan svensk dittills lyckats med.

– Sedan vaknade media. Han blev världsmästaren, och det satte ”bombom”, ett rejält märke för unga kockar. De ville också vara med och tävla på högsta nivå.

Bengt Frithiofsson är mat- och vinjournalisten som mer än någon annan deltagit i den utveckling som gjort Sverige till en av världens ledande matnationer. Han började på 70-talet som en av de allra första att skriva om mat och dryck i Svenska Dagbladet. Sedan har det fortsatt genom decennierna, med mängder med teveprogram, böcker och egna viner.

– Jag var med att dra igång den journalistisk som bedömer om det är värt att gå på en restaurang. Det är ju en investering, man måste veta vad man får för pengarna.

Gunnar Magnusson gjorde en filmad intervju med Bengt och bad honom berätta om den utveckling som skett, och försöka förklara den. Här är intervjun!

Bengt Frithiofsson. Foto: sv.wikipedia.org.

Bengt Frithiofsson. Foto: sv.wikipedia.org.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren