Folk, Samhälle

Kocken som vill skapa all inclusive för de äldre i hemmen

Mikael Larsen, prisbelönt kock på Skogslidens vårdboende i Båstad.

Skogslidens vårdboende i Båstad utsågs i början av maj till ”Sveriges bästa seniormatglädje” 2017 och förärades en Arla Guldko.

I motiveringen hette det så här:

”Här finns ingen som inte känner matglädje! Den är spridd i hela verksamheten och styrningen är kristallklar genom varje led. Med tydliga och gemensamma mål, där kärleken och omsorgen om måltiden står i centrum, sprids matglädjen från yttersta beslutsfattare till gästen på avdelningen”.

Kocken Mikael Larsen är en av eldsjälarna bakom utmärkelsen. Vi ringde upp Mikael för att få veta mer.

Vad är det ni gjort som är så märkvärdigt att ni får pris?

Så märkvärdigt är det inte det vi gör. Vi är angelägna om kvalitet, träffar alla berörda och diskuterar mat hela tiden. Det viktigaste är nog att vi inte har några barriärer utan är nära varandra. De som jobbar i vården är våra servitriser. Vi serverar maten i kantiner till våra äldreboenden, sedan ska den presenteras på tallrik. Om man inte har bra dialog blir resultatet inte bra.

Foto: Mikael Larsen.

Vilken slags mat lagar ni?

Vi lagar all mat från grunden. Vi får färsk fisk från Helsingborg, färska grönsaker från Bjäre och köttet från en lokal leverantör. Allt kommer från en fem mils radie härifrån. Det är en fördel att bo i södra Sverige.

Vi följer EU:s regelverk, men har hårda krav vilket gör att de stora producenterna faller bort. Vi ställer ”skall-krav”, det vill säga att köttet till exempel inte skall vara vakuumpackat. Därför har vi inte något fläskkött från Danmark. Våra krav gör att livsmedlen kommer mycket närmare ifrån.

Vi träffar även andra kommuner och pratar med dem om hur de gör. I organisationen har jag också en kostchef över mig som ser till att det här fungerar.

Foto: Mikael Larsen.

På vilket sätt är den annorlunda än på andra äldreboenden?

Vi jobbar med en tydlighet som går som en röd tråd i hela organisationen. I andra kommuner har man sina egna budgetar. Vi jobbar för samma sak. Våra 350 gäster ska ha en upplevelse vid sina måltider. Vi får mycket feedback av dem, till exempel ”den här rätten var jättegod”. Varje dag tar jag foton av våra rätter. Jag gör en presentationstallrik för att få en visuell bild av rätten och lägger upp den på Instagram (Skogsliden 2017).

Vårt huvudsakliga mål är att det ska finnas noll procents risk för undernäring.

Det här är en problembild som finns i fler kommuner. 2017 kallar jag mitt ”hemvårdsår”, eftersom det är i hemmen de stora problemen finns. Där har vi att göra. Maten serveras direkt till dem som bor i sina hem. Men vi vet inte riktigt hur mycket som slängs. Äter man inte upp maten får man inte i sig tillräckligt med näring. Det finns ett kontrollsystem som heter Senior Alert, men det behövs fler åtgärder.

Min idé är att skapa något som heter All inclusive i hemmen. Kan man göra det på hotell på semesterorter borde man kunna skapa något liknande i hemmen. Det här är något jag vill jobba med. I höst hoppas jag få igång ett projekt kring detta.

Foto: Mikael Larsen.

Vad får ni för respons från kommunen?

På Båstads kommun är de jättenöjda. Jag träffar då och då ansvariga tjänstemän och politiker. Ibland kommer de och provar maten, och de är mycket positiva.

Hur kan måltiderna bli till en fest med en helt vanlig budget?

Pengar handlar mycket om köksekonomi. Jag har jobbat i skolan tidigare och där har man kommit mycket längre, man mäter svinn. Här på Skogsliden har vi börjat mäta svinnet. Det är det som kostar mest, att köpa in mat, och sedan skicka iväg det till soptippen till ingen nytta.

Vad är din egen bakgrund?

Jag började som kock i Luleå, sedan var jag i åtta år på hotellet i Jukkasjärvi och har arbetat mig ner genom landet. Jag har jobbat både privat och kommunalt och på olika äldreboenden.

Hur kom det sig att ni började tänka i nya banor?

Jag har funderat mycket på hur jag vill ha det själv som gammal. De viktigaste gästerna här i Båstad är de som varit med och byggt Sverige. Från början var det många undersköterskor som ifrågasatte vad vi höll på med. De sa att ”vi har inte utbildat oss till att laga mat”. Varpå jag svarade: ”Då har ni valt fel yrke”.

Vad är dina bästa tips till andra som vill tänka nytt, men inte lyckas komma igång?

Det allra viktigaste är att alla i kedjan som jobbar med mat kommunicerar med varandra. Bra kommunikation är A och O.

Glada pristagare. Fr v Anna Carlsson, Mikael Larsen, Ulla Johansson, Christian Hellberg (stjärnkock och jurymedlem). Foto: Sara Ravid.

Fotnot: Läs om alla vinnare här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren