Ätit & druckit, Tipsat

Kolatårta till påskbordet – god så länge den varar

Foto: Viveca Lithner Ask.

Foto: Viveca Lithner Ask.

Fransk kola-påsk-paj-tårta, med mörk smak som de gamla Rivalkolorna, från 60- och 70 talet. God så länge den varar…

Pajdeg:

100 smör

2-3 msk crème fraiche.

3 dl vetemjöl

Ett uns salt och socker.

Kör samtliga ingredienser i matberedaren.

För mandelälskare och icke allergiker kan ”en näve” grovhackad mandel läggas i på slutet.

Platta ut mellan gladpack.

Lägg kallt, i kylskåp (eller gör dubbla satser och frys in när matberedaren ändå är kladdig).

Kolakräm:

2 dl vispgrädde

0,5 dl brunt farinsocker

2,5 dl socker, ev muskavado

0,5 dl mörk kakao

0,5 dl sirap, gärna mörk

1 krm smör

Några korn salt.

Blanda och koka allt 20-30 min. Rör emellanåt och se till att den inte plötsligt kokar över.

Ställ att svalna och sen i kylen.

Bottenskalet:

Ugn 225 grader.

Tryck ut pajdegen i en springform, en bit uppåt kanterna.

Ställ en stund i frysen innan den sedan gräddas direkt i ugnen ca 10-15 minuter max. Ha koll så att den endast blir aning lätt ljusbrun.

Ta ut och låt svalna .

Bred i kolan och dekorera fritt, till exempel färgglada m&m ”chokladnötsägg”. Eller – lite nyttigare – och mycket gott till, lägg fysialis-frukter hela vägen runtpå fatet utanför pajkanten.

Klar att servera. 

Lite portvin till eller ett glas skumpa är inte fel alls, om man vill ha denna som dessert och icke som kaffetårta.

Vid pennan i köket

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren