Ätit & druckit, Livsstil

Kombinera röding och fänkål

Ungsstekt fjällröding med vinkokt fänkål. Foto: Jurek Holzer.

De små fjällrödingarna i frysen fick mig att fundera om de skulle gå att kombinera med fänkål. Efter en stunds letande på nätet kom jag fram till ett recept komponerat av Göteborgskocken och husmanskostgurun Leif Mannerström. Han hade kokat fänkålen i vitt vin med saffran och lök vilket verkade som en fin och väldoftande kombination.

Så här gjorde jag med fänkålen (fritt efter Leif M): började med att skålla, skala och hacka två plommontomater och lät tomatvätskan rinna av i en sil. Skivade fänkålen tunt och hackade en halv gul lök. Fräste löken genomskinlig med lite olivolja i stekpannan, slängde sedan in fänkålen och lät den bli varm och strödde över 1/2 påse saffran, salt och peppar samt en tsk rörsocker. Därefter hällde jag i en dl vitt vin och en dl vatten och lät det koka utan lock tills fänkålen blev mjuk. På slutet rörde jag i tomathacket, stängde av plattan och lät det hela vila en stund innan serveringen.

Hur jag gjorde med rödingarna? Först stoppade jag in hackad persilja och skivad vitlök i magen på dem och sedan stekte jag de i ugnen med olivolja, flingsalt och peppar på. 10 – 12 min i 175°.

Receptet är för två personer. Den som vill äta mer kan helt enkelt multiplicera allting med 2.

Musik i köket: Marie Boine – Goaskinvjellja/Eagle Brother

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren