Kultur, Natur, Plåtat, Tipsat

Konst och svamp lockar i Skåne

Dold i det skånska landskapet. Foto: Jurek Holzer

Att besöka Kivik Art Centre är en natur- och konstupplevelse utöver det vanliga. Vi bjuds på en vandring i det skånska jordbrukslandskapet kryddad med säregna skulptur- och arkitekturverk.  Utplacerade här och där är de så väl integrerade att de ser ut som om de alltid funnits på platsen.

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Genom att t ex klättra up till toppen av Antony Gormley och David Chipperfields ”A Sculpture for the Subjective Experience of Architecture” som uppfördes 2008 får man ett fantastiskt panorama över de pastorala omgivningarna.

Den unika platsen heter Bergdala och är en bondgård vid Lilla Stenshuvud, strax norr om nationalparken Stenshuvud, söder om Kivik på Österlen i Skåne.

Refugium av Petra Gipp, 2010. Foto: Jurek Holzer

Refugium av Petra Gipp, 2010. Foto: Jurek Holzer

Under den karismatiske curatorn Sune Nordgrens ledning håller Kivik Art på att utvecklas till ett helt unikt ställe i världsklass.

Så här beskriver man det hela på Kivik Arts hemsida: ”Utgångspunkten för vårt projekt på Bergdala är ateljéer och verkstäder för kreativa människor som arbetar med specifika uppdrag, d.v.s. verk som oftast är platsspecifika, skapade ur de unika möjligheter platsen och institutionen kan erbjuda. Konstverk som i vissa fall är tidsbegränsade och i andra fall kan bevaras för uppbyggnaden av den blivande institutionens unika samling.”

Svampfynd. Foto: Jurek Holzer

Svampfynd. Foto: Jurek Holzer

Ovan nämnda naturupplevelse förstärktes ytterligare under vårt besök på KAC genom den rikliga tillgången på karljohansvamp i lövskogen. Fyndet blev en välsmakande stuvning som räckte till fyra personer i två dagar.

Arkitektgruppen Snöhettas och fotografen Tom Sandbergs Photoboxes, 2007. Foto: Jurek Holzer

Arkitektgruppen Snöhettas och fotografen Tom Sandbergs Photobox, 2007. Foto: Jurek Holzer

Fika i Matti Suuronens Venturo. Foto: Jurek Holzer

Fika i den finske arkitekten Matti Suuronens hopfällbara Venturo house. Foto: Jurek Holzer

Just nu är Kivik Art Centre stängt för säsongen. Betande kor har tagit området i besittning och det är inte längre tillgängligt för allmänheten. Det går däremot att boka en guidad tur genom att gå in på KACs hemsida.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren