Tipsat, Upplevt

Köra bil när man blir äldre – hur bra är det?

nattkörning

Nattkörning något som kanske ska undvikas om synen blir sämre… Foto: sxc.hu

Att köra bil långt upp i åren är ibland en känslig fråga. Själv tycker man (ofta) att man kör som en gud (nästan). Andra kan tycka att det börjar kännas lite osäkert att sitta med som passagerare…

Finns det kanske ett bäst före-datum som bilförare? Rätt sällan talas det faktiskt om när man borde lägga av sitt körande och bilägande på grund av ålder. I vanlig ordning finns det många aspekter som talar både för och emot.

På engelska sajten helpguide.org har frågan belysts på alla tänkbara sätt. Man ger tips på säkert seniorkörande, förklarar hur ålder påverkar och informerar om tecken som tyder på att det börjar bli dags att lägga av.

Sympatiskt nog tar man även upp hur närstående ska bete sig utan att klampa in i detta känsliga ämne. Liksom vilka fördelar det finns med att inte längre köra bil.

Allra först – är det verkligen så att ålder påverkar ens körförmåga?

Både och. Alla åldras olika, konstaterar man. Samtidigt finns statistik som visar att äldre förare oftare är inblandade i trafikolyckor än yngre förare. Särskilt de som är över 70 år oftare råkar ut för allvarliga olyckor.

Ökande ålder påverkar synfältsförmåga, försämrar hörsel och ger långsammare motoriska reflexer, faktorer som kan bidra till att vi inte hinner kontrollera fordonet lika bra som en yngre förare. Det kan bli svårare att hinna upptäcka en tvåhjuling som dyker upp i en korsning, eller uppmärksamma alla olika skyltar längs vägen.

Helpguide.org listar flera saker som man kan göra för att behålla sin förmåga att vara en bra och säker förare.

Till exempel:

Kolla hälsan regelbundet. Syn och hörsel bör kontrolleras en gång om året.

Tala med din doktor om de mediciner du tar, de kan påverka körförmågan.

Skaffa en bil som passar dig som äldre, gärna med automatväxel.

När du kör se till att hålla avståndet, prata helst inte i mobilen och se till att hålla avståndet till framförvarande bil (alltså råd som gäller vilken bilförare som helst i vilken ålder som helst).

Om du känner dig obekväm med en körsituation, undvik den. Ta i stället en mindre väg om du tycker att det går för fort på motorvägen.

Undvik att köra i dåligt väder.

Var uppmärksam på dina begränsningar som förare. Om dina vänner har synpunkter på hur du kör kanske det är dags att fundera lite allvarligt på om det är rätt att fortsätta som bilförare.

Att få problem med hälsan innebär inte att man inte kan fortsätta köra, men man bör vara extra vaksam. Till exempel bör man kolla upp hur olika mediciner kan samverka och påverka sinnen och reflexer.

Vissa ögonmediciner kan göra att seendet blir sämre i mörker eller i mycket starkt ljus. Reaktionsförmågan kan försämras av andra mediciner som gör att man inte hinner bromsa i snabbt uppkomna situationer.

Skulle det vara så illa att det är slut med livet som bilförare får man anpassa sitt liv till det. Man kan bli både arg, frustrerad och irriterad, men efter den första chocken gäller det att se att det finns en och annan fördel med ett liv utan bil:

Pengarna. Det är dyrt att äga bil, som bekant. När man inte har utgiften för en bil kan man kosta på sig taxi en och annan gång.

Motionen. Tar man i stället cykeln oftare kan det påverka hälsan positivt. Mer motion, mer frisk luft – bara fördelar!

Socialt. Be andra om skjuts –du kan få nya vänner på köpet. Dessutom levs livet i långsammare takt utan bil, ingen nackdel alls.

Att ge upp sitt körkort och sin bil är en stor omvälvning. Den som är anhörig bör vara så respektfull det bara går. Ge konkreta exempel, inte allmänna, på situationer som uppstått, ge råd om hur man kan klara sig på annat sätt.

 

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren