Livsstil, Upplevt

Körsång över gränserna

Stockholms manskör samlas i museo Guggenheim. Det mäktiga konsterket i taket är skapat av Joana Vasconcelos. Foto: Vilhelm Lindgren.

Körer finns det tusentals av i vårt land. Som övar och sjunger för sin publik, ofta lokalt, och ofta långt från det stora strålkastarljuset.

Undrar hur många som haft chansen att sjunga i spanska Bilbao? Och hur många som därtill uppträtt i konstens högborg, Guggenheimmuseet, med sin skönsång??

Förmodligen är de lätt räknade.

Börje Svensson.

Vi känner till en kör som gjort det, eftersom vi själva råkade vara där den dag det begav sig, en helt vanlig onsdagskväll i oktober: Stockholms manskör, kanske mer känd under sitt tidigare namn, Veteraner från OD eller VOD.

Under en knapp halvtimme dånade den 30 man starka körens röster i den mäktiga byggnaden under ledning av Håkan Sund. Kvällen därpå gjorde de en bejublad konsert i en av staden Bilbaos kyrkor, Iglesia de la Encarnación, tillsammans med en lokal manskör, ungefär lika stor som den svenska, Garaizarko Matsorriak Abesbatza.

Kvällens program.

Hur kunde de hamna här?

Jo, en av körens sångare, Börje Svensson, har ett förflutet i Bilbao tillsammans med sin hustru Anette. Idén att göra ett besök med hela kören var hans egen.

Han googlade fram uppgifter om att det fanns en lokal manskör, han tog kontakt via mejl, ringde, gjorde ett besök i staden, och sedan kom allt på plats.

Den spanska körens ansvariga stod för arrangemangen, med guidad tur i staden, bussresa till ”Picassobyn” Guernica, middag på fina krogen efter konserten och mycket annat.

Så långt kommen dök nästa idé upp, att sjunga i det vackra mytomspunna museihuset, museo Guggenheim.

Samling i kyrkan.

-Du har fått hybris…

När jag nämnde det här för mina körkompisar sa de, Börje nu har du fått hybris…. Men uppriktigt sagt var det inte särskilt svårt att få tillstånd. Jag lyckades få till en träff med en representant för museet. När jag förde fram vårt önskemål sa hon först att vi får många förfrågningar av samma slag. Därför behöver vi ett inspelat ljudprov för att kunna göra en bedömning.

Då halade Börje fram sin mobiltelefon, där han har kören inspelad med ljud och bild. Varpå det blev ett snabbt ja!

Konserten avslutas med ett gemensamt framträdande.

Samarbetet med den lokala kören föll så väl ut att den spanska kören nu vill komma till Sverige i vår. En av körmedlemmarna är brorson till Baskiens första president, José Antonio Aguirre, som under sin exil på 1940-talet vistades i Göteborg. Därför står den staden högt upp på önskelistan för ett besök.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren