Ätit & druckit, Upplevt

Kotletträtt som älskas av alla

Färdig att servera! Foto: Björn Larsson Ask

En kötträtt med inslag av apelsin är dagens recept från Viveca Lithner Ask. Så här skriver hon: – Den är frisk och mild och  lite ovanlig, och ganska vacker. Dessutom hittills älskad av alla…..

Denna fräscha måltid kan förberedas i god tid och få mogna lite i smakerna. Men då tillsätts de skurna apelsinskivorna precis innan serveringen i den då uppvärmda rätten, så att spänsten i fruktköttet finns kvar.

4 personer.

500 – 600 g renskuren hel fläskkotlett i bit

2 dl grädde

1 dl creme fraiche

Några skvättar Cointreau/Triple sec efter smak

3 syrliga apelsiner

1 dl pressad apelsin saft/juice

Vitpeppar, soja, salt

Smör

 

Steg ett:

Skär kotletten i lövtunna skivor. Lättast om köttet är halvtinat.

Lägg små snitt i kanten på skivorna för att undvika skålformning vid stekning.

Peppra rejält och salta lite.

Stek på båda sidor i smör.

Häll över apelsinjuicen, och en skvätt soja.

Smaka av så att det inte blir för salt.

Tillsätt en skvätt av konjaken, ca hälften av den tilltänkta mängden.

Tillsätt grädde och crème fraiche så att det blandas till en jämn sås.

Låt småputtra i några minuter, rör om då och då.

Så här långt kan maträtten förberedas och svalna tills det är dags…

 

Steg två:

Skär apelsinerna rena från skalet, och skär i skivor. Cirka fem per frukt.

Tillsätt dessa strax innan servering, då maträtten redan är het. Häll över resterande Cointreau/Triple sec.

Servera med kokt, gärna pressad potatis, eller ev ris som kokats i buljong med lite olja.

Lättkokta sockerärtor och spröd grönsallad passar bra till.

Rätten är även god en till tre dagar efter tillagning, men tillsätt då gärna nya apelsiner ovanpå före servering.

Vid pennan/i köket Viveca Lithner.

  1. Walter

    Gledjer meg til sommer-semesteren i Juli – nabo til den matgladepossitive….!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren