Ätit & druckit

Köttfärslimpa med mångfald

Dittes köttfärslimpa med sugarsnaps och tsatsiki. Foto: Jurek Holzer

Här hemma bejakar vi mångfald i vår matlagning. Den här köttfärslimpan får bli ett exempel på hur man utnyttjar influenser från olika kulturer i köket. Min fru Ditte lagade limpan och själv bidrog jag, förutom bilden, med en variant på tsatsiki och med sugar snaps, som är ett slags sockerärtor (och inte sprit med socker i).

500 g nötfärs
1 pkt feta
1 dl krossade tomater
2 msk tomatpasta
2 vitlöksklyftor
0,5 chili
1 tsk torkad timjan
1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 250°. Smula sönder fetan, finhacka vitlöken och chilin. Rör ihop alla ingredienserna i en bunke. Forma röran till en limpa och lägg den i en smord ugnsfast form. Sätt sedan in formen i ugnen och sänk värmen till 175°. Grädda i 50 min. Ös då och då.

Tsatsiki:
1 dl turkisk jogurt
1 dl riven avrunnen gurka
2 krm salt
0,5 dl finhackad färsk mynta
1 tsk olivolja
en nypa malda nejlikor
en nypa svartpeppar

Riv gurkan grovt, salta den lätt och låt den ligga i en sil i ca 20 min. Under tiden hackar du myntan. Krama ut vätskan ur gurkan och blanda den med jogurten samt de övriga ingredienserna.

Ångkokta sugar snaps med smör och ströbröd:
ca 2 hg sugar snaps (det går även bra med sockerärtor)
2 msk smör
1 msk ströbröd
salt

Koka saltade sugar snaps i en ångkastrull i 5 min. Smält samtidigt smöret i en stekpanna häll i ströbröd och låt det fräsa en kort stund till brödet blivit gyllenbrunt. Sedan lägger du i väl avrunna sugar snaps i stekpannan och rör om.

2 Kommentarer

  1. alf

    Tror nog den här limpan blir lite torr med enbart nötkött, ta hälften nöt- och hälften fläskfärs. Lite rivna morötter skulle också göra susen, annars verkar den god!

  2. Tack – det låter som en bra idé!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren