Ätit & druckit, Livsstil

Köttfärslimpa multikulti

Dittes köttfärslimpa med sugarsnaps och tsatsiki. Foto: Jurek Holzer.

Här hemma bejakar vi mångfald i vår matlagning. Den här köttfärslimpan får bli ett exempel på hur man utnyttjar influenser från olika kulturer i köket. Min fru Ditte lagade limpan och själv bidrog jag, förutom bilden, med en variant på tsatsiki och med sugar snaps, som är ett slags sockerärtor (och inte sprit med socker i).

Köttfärslimpa:

500g nötfärs

1 pkt feta

1 dl krossade tomater

2 msk tomatkoncentrat

2 vitlöksklyftor

0,5 chili

1 tsk torkad timjan

1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 250°. Smula sönder fetan, finhacka vitlöken och chilin. Rör ihop alla ingredienserna i en bunke. Forma röran till en limpa och lägg den i en smord ugnsfast form. Sätt sedan in formen i ugnen och sänk värmen till 175°. Grädda i 50 min. Ös då och då.

Tsatsiki:

1 dl turkisk/grekisk yogurt

1 dl riven avrunnen gurka

2 krm salt

0,5 dl finhackad färsk mynta

1 tsk olivolja

1 nypa malda nejlikor

1 nypa svartpeppar

Riv gurkan grovt, salta den lätt och låt den ligga i en sil i ca 20 min. Under tiden hackar du myntan. Krama ut vätskan ur gurkan och blanda den med jogurten samt de övriga ingredienserna.

Ångkokta sugar snaps med smör och ströbröd:

ca 2 hg sugar snaps (det går även bra med sockerärtor)

2 msk smör

1 msk ströbröd

salt

Koka saltade sugar snaps i en ångkastrull i 5 min. Smält samtidigt smöret i en stekpanna häll i ströbröd och låt det fräsa en kort stund till brödet blivit gyllenbrunt. Sedan lägger du i väl avrunna sugar snaps i stekpannan och rör om.

Musik i köket: Older Ladies by Donnalou Stevens

2 Kommentarer

  1. Marianne Sandberg

    Låter mycket gott. Ska testa på matglatt ungt par då de kommer till mig nästa gång. Hurra för Holzers i köket!
    Marianne i Sollentuna

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren