Ätit & druckit

Köttorgie med tryck

Snabblagad oxbringa. Foto: Jurek Holzer

Oxbringa på en timme. Foto: Jurek Holzer

Efter att ha levt på fisk, kyckling och grönsaker i flera dagar längtade vi efter en rejäl köttbit. En utflykt till favoritbutiken i Sundbyberg resulterade i en fin bit välhängd och välmarmorerad oxbringa. Jag började googla efter recept men det enda jag hittade var recept för rimmad oxbringa. Det vänlige butiksbiträdet hade rekommenderat att först bryna köttet i smör och sedan koka det ca tre timmar i en gryta. Alldeles för lång tid, tänkte jag och kom fram till att detta var ett fall för vår suveräna tryckkokare.

Tryckkokt oxbringa med rotsaker och pepparrot

500 g oxbringa

1 morot

1/4 kålrot

1/4 rotselleri

5 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

8 – 10 svartpepparkorn

salt

smör till stekning

ca 1 l vatten till tryckkokningen

2 nypor torkad timjan

1 msk Noilly Prat

ca 1/2 dl riven pepparrot till garneringen

Smält lite smör i botten på tryckkokaren och bryn köttet runt om. Tillsätt skalade och i grova bitar skurna rotsaker, hela lökar och vitlöksklyftor. Häll på vatten. Krydda med salt och peppar.

Koktiden är beroende på vilken sort och storlek av tryckkokare man använder, i vårt fall tog det 50 minuter. Ni som är vana vid tryckkokning behöver ingen bruksanvisning. Ni andra kan väl läsa på här.

Efter koktidens slut väntar man några minuter tills trycket i grytan har minskat. Öppna locket försiktigt, tillsätt timjan och vermouth, rör om och låt stå under lock en stund. Smaka gärna av buljongen för att få reda på om det behövs mera salt och peppar. Buljongen/skyn används som sås.

Före serveringen: skär köttstycket i mindre bitar och garnera med nyriven pepparrot, kokt potatis och inlagd gurka.

Eftersom det behövs ganska mycket vatten till tryckkokningen blev det en hel del god buljong över. Häll för all del inte bort den utan använd som soppa en annan gång.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren