Samhälle

Kritik mot hyrcyklar i Uppsala

Hyrcyklarna lämnas vind för våg – och i Fyrisån. Samtliga foton Sven-Eric Bergström.

Sedan bara någon månad finns tusen gröna hyrcyklar märkta med ”EU-Bike” runt om i Uppsala. Ett välkommet inslag i Sveriges fjärde största stad med många studenter och turister, kan man trycka. Men systemet är redan hårt kritiserat.

Cyklarna hyrs ut efter kinesisk modell. Den som vill använda cyklarna låser upp cykeln med en mobilapp och efter att man cyklat klart kan man lämna den var som helst. Det finns inga särskilda dockningsstationer eller ställ.

Cyklarna lämnas ofta vind för våg i terrängen, på gator och torg och blir hinder för trafiken – eller dumpas rent av i Fyrisån.

Kritik har också framförts för att cyklarna saknar lysen och dubbdäck och inte är utrustade för en svensk vinter. Men enligt uppgift planerar företaget att komplettera cyklarnas utrustning.

Enligt Li Yang Wang, som är vd på Green Economy AB, gör företaget sitt bästa för att samarbeta. De har kontakt med kommunen och flyttar cyklar som rapporterats som felparkerade och så vidare.

Nu förekommer också uppgifter om att känslig information om användarna kan missbrukas. Avtalet som man accepterar för att få hyra cykeln ger nämligen företaget rätten att samla in personuppgifter om användaren – uppgifter som datainspektionen klassar som känsliga.

Avtalet uppges omfatta tio sidor om bland annat användarens etnicitet, religion och hälsa.

Men uppgifterna kommer inte att säljas vidare, försäkrar Li Yang Wang.

Han hänvisar beträffande avtalets utformning till att företaget följer lagen. Och att man inte kommer att lagra några andra uppgifter än telefonnummer.

Samtliga foton Sven-Eric Bergström.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren