Krönika, Kultur, Läst

Krutgummor på krigsstigen – nu i pocket

Krutgummor köper Krutgummor

KRUTGUMMOR PÅ KRIGSSTIGEN
Catharina Ingelman-Sundberg
– nu i pocket

Kanske behöver vi då och då läsa böcker om hur ”små människor” ibland kan göra skillnad i stora sammanhang.
Att läsa om de här krutgummornas framfart innebär att få ta del av en, både skarp och solig, historia som visar hur ett gäng pensionärer kan stärka arbetet för freden.

Humor och allvar i en god blandning

Boken bygger på att författaren, Catharina Ingelman-Sundberg, på sedvanligt sätt, vågar blanda humor och allvar.
Det är en svår konst som hon har visat sig klara med den äran i böckerna om Pensionärsligan som sålts över hela världen.
Hon för nu feel good-traditionen vidare i en allvarlig och samtidigt dråplig roman om krutgummor som vill kämpa för fred i världen på sitt eget sätt.

Att låta krig och fred vara ett ämne för en humorfylld roman är väl ungefär så tokigt som man kan vänta sig av Ingelman-Sundberg och när systrarna Dagny och Marie, drygt 70 år gamla, drar igång en fredsrörelse med kurser i civil olydnad är man fast, i en virvel av händelser som inte går att förutse.

Man må ha läst Pensionärsligan eller inte men de äldre damerna i den här boken är oslagbara när det gäller att hitta på överraskande lösningar för att rädda både det egna livet och freden.

Tant-demonstration

Det glada gänget öppnar alltså en kursgård på Österlen i Skåne.
Modernt ska det vara så namnet blir ”Seniorboost” och där får ett trettiotal ”tanter” lära sig hur man demonstrerar så att det ger effekt och hur en vanlig ”tant” kan göra sabotage och verkligen ställa till det för krigshetsarna.

De får kvalificerad hjälp från fredsrörelsen vars manlige kursledare är skeptisk till en början men snart får upp ögonen för vilken resurs dessa ”Mormödrar för fred” är.
Samtidigt får han lära sig att det kan vara riktigt tufft att tampas med ett trettiotal olydiga damer som inte alltid, ja inte ens särskilt ofta, gör precis som han säger fast, som han säger, det är han som kan.

Gammal och ung ger effekt

Med damernas nya kunskaper får även skumma grannar, vapenindustrin i allmänhet och krigshetsare i synnerhet några rejäla omgångar och när Dagny kommer på att de borde engagera ungdomar i fredsarbetet, hittar hon en ung datahackare som kan ta sig in i nästan vilket statligt eller överstatligt datasystem som helst. Efter det ligger även världens krigshetsande ledande politiker illa till.

Leende och eftertänksamhet

Boken är både spännande och roande. Ofta lockas man till leende samtidigt som man tvingas tänka efter hur vi egentligen vill ha vår värld.
Feel good behöver ju inte enbart vara en etikett för vissa böcker utan kanske hellre bli ett varumärke för en hel och oförstörd värld.

Catharina Ingelman-Sundberg – Foto: Mirella Hetekivi

Catharina Ingelman-Sundberg håller stilen och lyckas även här att balansera det humoristiska tonfallet med allvar och en varm, humanistisk grundton och boken kan varmt rekommenderas.

Men jag hade nog hellre sett en mera varm och matchande titel för gummornas viktiga insatser med humor i botten, varför inte:
”Mormödrar – i fajt för en framtid i fred!”

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren