Ätit & druckit

Kryddig korvgryta för många

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

Pepperonigryta för flera (6-8 personer):

Görs med fördel dagen innan, så att den kan mogna.

7-800 gr renskuren kotlettrad.

50-60 cm pepperoni, tunna eller andra kryddiga korvar som kabanoss eller liknande. Lägg dem på en rad efter varandra.

3 stora morötter

2 stora gula lökar

50-60 cm vanliga rökta korvar i fingertjocklek

5 dl buljong (tre tärningar och vatten om inget annat finns), eventuellt mer.

Soja (Kikkomans tycker jag bäst om)

2-3 dl rödvin (brukar ha skvättar frusna, vilket fungerar bra här)

4-5 msk tomatpuré

2-3 tsk arrowrrot (ej nödvändigt)

Rikligt med timjan, gärna färsk, annars 2-3 msk torkad

Peppar och salt efter smak och gärna med kvarnen på finalen.

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

GÖR SÅ HÄR:

Skär morötterna i slantar, och den gula löken i kluvna klyftor.

Stek i grytan med smält smör/olivolja (50/50 för fettets skull) i några minuter. Häll över i bytta.

Skär köttet i 2 cm stora kuber, ungefär. Inte viktigt. Salta och peppra dessa innan de steks i grytan på ganska högvärme, för att få lite färg.

Rör kraftigt med träslev i några minuter. Det osar och låter, så ha fläkten på.

Sänk värmen och häll i morötter och lök. Häll över buljongen, och lite skvättar av sojan,  samt tomatpurén.

Rör om och låt småputtra under lock.

Skär korvarna i slantar, och tillsätt.

Krydda med såväl timjan som peppar och salt.

Om färsk timjan finns spara lite till dekoration vid servering. Tänk på att den färska är mildare/mjukare   smaken (i mitt tycke…).

Låt puttra 30-40 minuter.

Tillsätt rödvinet, efter behag och smak samt eventuellt lite arrowrotsmjöl som rörs ut och en kopp av såsen, innan det hälls tillbaka i grytan.

Om man har starka korvar, så att grytan ”bränns” kan man få en betydligt mildare smak om man adderar några dl grädde.  Då blir detta en annan gryta, men kan vara väl så god.

Antar att kocken /kockan som vanligt provsmakar under tillagningen så att det blir tiptop!

Servera med ris (gärna basmatiris kokt i buljong) eller potatis (kokt eller pressad).

Sallad är inte nödvändigt, men smakar alltid gott ändå. Därför föreslår jag en tallrik med sallad bredvid.

Dryck: Vatten, eller mustigt rödvin, eller varför inte servera båda delarna?

Någon kanske vill ha en sprödvärmd brödbit till. Det kan vara gott, men då ett smaklöst bröd.

Är man ”galen i oliver” så kan man komplettera med gröna, men minska då på sojan , så att det inte blir för salt.

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren