Livsstil, Tittat

Kvinnornas krig mot IS

De kurdiska kvinnorna bildar ett eget team i kriget mot IS.

Girls of the Sun

Mathilde (Emmanuelle Berco)är en fransk krigsreporter. Hon har en svart lapp för ena ögat efter en skada från ett granatsplitter. Hennes man, också reporter, är död efter ett anfall i Libyen och hennes dotter bor med mormor i Frankrike.

Mathilde ansluter sig till en bataljon kvinnliga kurdiska krigare som är fast beslutna att slå till mot IS. Kvinnorna har tidigare varit fångna som slavar hos IS.

Bahar (Golshifteh Farahani) som leder gruppen letar förtvivlat efter sin son som togs ifrån henne när hon tillfångatogs och hennes man mördades tillsammans med de andra männen i släkten.

Kvinnorna är fast beslutna att slå till mot fienden även när de manliga kollegerna är väldigt tveksamma. Parallellt med de stridande kvinnorna visas bilder från deras fångenskap och flykt från IS.

Kvinnorna visar ett stort mod och beslutsamhet. De strider för kvinnor, liv och frihet. Det värsta som kan drabba en IS-krigare är att bli dödad av en kvinna eftersom han då inte kommer till Paradiset! Något som gör det extra angeläget att döda dem.

Filmen som är skrämmande, spännande och rörande bygger på en sann historia. Titeln anspelar på den röd-vit-gröna kurdiska fanan med en sol.

Manus och regi: Eva Husson.

I rollerna: Golshifteh Farahani, Emmanuelle Bercot, Evin Ahmad med flera.

Premiär fredag 23 november.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren