Ätit & druckit

Kyckling i vin italiensk 90-talsfavorit

Kyckling i vin. Foto: Björn Larsson Ask

Chicken in wine är en grekisk favorit från 90-talet. Agistri, ön i grekiska arkipelagen, som gav oss fem oförglömliga familjesomrar på 90-talet, med mest typisk ”grek-mat”.

Denna maträtt stack ut och blev snabbt familjens favorit. Receptet var en familjehemlighet. Successivt experimenterade jag mig fram till denna rätt, och samma smak infann sig.

Rätten görs lika bra dagen innan, och är lika god uppvärmd eller efter ha varit frusen (kanske får man då pyttsa i lite vin o grädde efter smak).

För 6 personer (generöst)

1,5 kg kycklingfilé

några klyftor vitlök

1/2 – 1 msk curry

2 buljongtärningar

salt, vitpeppar

smör att bryna i

mjöl/mjölk

grädde/crème fraiche, ca: 1,5 dl av varje, beroende på önskad/lämplig fetthalt

rödvin, ca: 2dl. (går bra att med ”rest-vin”, ex. fruset + tinat)

Tillagning:

Smält några klickar smör, i stor panna med kant (traktör).

Lägg i de två buljongtärningarna, och curryn, och rör/bryn det till grynig smörmassa. Använd helst stor träslev, lätt att trycka till/mosa tärningarna.Kryddorna får nu ”blomma” ngn. minut.

Skär kycklingfile´erna på tvären, 3-4 bitar per file . (jag använder gärna engångshandskar här )

Salta, peppra och pressa några vitlöksklyftor över. Klappa in lite så raspet fastnar.Resten strös över bitarna, i stekpannan.

Bryn bitarna i omgångar ,flytta åt sidan, och lägg tillbaka när alla fått bra färg på alla sidor.

Häll över hälften av vinet och låt småkoka in på några minuter.

Sänk värmen, strö lite (ngr. tesk.) mjöl över, och rör om. Tillsätt långsamt mjölk, till enkel redning ngt. tjock. ,

Härefter fyller man på med grädde och creme fraiche, tills allt kött nästan täckes.

Nu kan det få puttra svagt under lock i 15-20 min. Rör om då och då.

Tillsätt sedan resten av vinet, mer eller mindre, efter smak.

Denna rätt mognar om den görs i god tid.

Helt hemmafriterade pommes frites är gott till,men lite fett, och ej så enkelt.

Kokt potatis, ris, eller matvete, passar annars som utmärkt tillbehör.

En rejäl, finskuren grönsallad med tärnade tomater, hackade äpplen och hackad lök, harmonierar härligt med framför allt currynyansen, men även som helhet, så klart, och helst med en vinägrette över .

Detta har blivit en familjefavorit, som nu lämnar min privata receptsamling.

Vid pennan ,i köket, Viveca.

2 Kommentarer

  1. Erika Timar

    Strålande Viveca! Och du har en egen fotograf också! Den här maträtten ska jag laga någon gång, absolut!
    Kram

  2. Lena Bjerneling

    Det låter jättegott, måste testas (ska prova med tagliatelle till).

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren