Ätit & druckit, Mat Recept

Kycklinggryta – som hämtad från Indien

Ris och kycklingfärs - delikatess med rätt kryddning

En gryta som går snabbt att laga
– ca 20 minuter

Det här behövs:
3 dl ris
rapsolja till stekningen
500 g kycklingfärs
1 gul lök, hackad
20 g färsk ingefära, tunt strimlad
2 msk mald gurkmeja
1 msk mald ingefära
1 tsk chilistrimlor
1 morot, tunt strimlad
4 dl vatten
0,5-1 msk kycklingfond (smaka av)
salt (sparsamt, smaka av)

Detta kan också tas med (om gästerna tycker om det)
2 msk mald koriander (jämte färsk koriander) efter smak
3 vitlöksklyftor, skivade

Midsommar – bästa tiden att äta bland rosorna Foto: Tom Engström

Tillagning
Koka riset (Koktid: Se paketet)
Hetta upp olja i en gryta och stek färsen, löken, och ingefäran tillsammans med kryddorna.
Rör under tiden tills färsen är helt genomstekt.
(Låt vitlök och mald koriander vara med här om så önskas).
Sätt sedan till moroten och vattnet och låt allt puttra några minuter.
Smaka av med salt och kycklingfond.
Servera sedan med riset (och ev. färsk koriander på toppen)

Opretentiöst men mycket gott, oavsett årstid, och servera gärna i rosenbersån, i midsommartid, med ett vitt ekologiskt vin, t.ex. det franska, Moulin Blanc, som är gott utan att vara särskilt dyrt.
Smaklig måltid!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren