Ätit & druckit

Kycklingpaj med norsk ost

Foto: Viveca Lithner Ask

Foto: Viveca Lithner Ask

När jag steker en stor kyckling för två så blir det ofta mycket kött över, som jag pillar loss medan den är ljummen och förvarar eller fryser.

En kycklingsoppa eller en paj brukar det räcka till, beroende på vad man adderar.

Egentligen tror jag att Västerbottenost eller lagrad Svecia skulle ge lite mera fräs åt denna paj, men nu hade jag fått Jarlsberg från vänner i Norge, som jag ville använda på flera sätt. Så detta är en ganska mild smakupplevelse.

Jarlsbergspaj:

4 -5 personer

225 grader

Pajdeg:

  • 1/2 grillad kyckling eller mer….
  • 3-4 stora väl mogna tomater
  • peppar och salt
  • Några tjocka skivor Jarlsbergsost eller starkare ostsort.
  • 3 ägg vispas samman med 2 dl mjölk och ev grädde.
  • Äggsmeten kan förstärkas av lite riven ost.

Gör en vanlig pajdeg, som du trivs med, som basdeg.

Eller gör min favorit:

  • 100 gr smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 3 dl vetemjöl.
  • En gnutta salt

Kör allt i matberedare, eller hacka samman till deg.

Kläm ut i pajform, men BARA på kanterna, som nu blir ganska tjocka.

Lägg en remsa folie på insidan så att de inte kasar ner för kanten, då de ska förgräddas, nästan 15 minuter så att de blir lätt ljusbruna och bakade.

Fyll ”hålet” i pajformen med den grillade kycklingen skuren i bitar. Krydda rejält med peppar och salt och ev även paprikapulver.

Lägg ganska tjocka skivor tomat över det hela. Salta gärna med örtsalt.

Överst läggs ostskivorna, sedan äggblandningen och sedan ”skjuts in ugnen”.

Servera med en blandgrönsallad med melonkulor och, äppelhack och ev. majskorn.

Vinägrettedressing över det hela 20  i god tid innan den serveras.

Pajen tar cirka 20 minuter i ugnen, men ha lite koll.

Vatten, öl eller vin, beroende på tillfälle.

Vid pennan i köket/

Viveca

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren