Tipsat, Tittat, Tyckt, Upplevt

Laddad bild av 60-talets Polen

Debuterande Agata Trzebuchowska. Foto: Opus Film

Debuterande Agata Trzebuchowska. Foto: Opus Film

Den polska filmen verkar må osedvanligt bra nuförtiden. Just nu råkar den vara på sällsynt visit i Sverige. Reginestorn Andrzej Wajda har gjort ”Lech Wałęsa – man of hope”. Den hade svensk premiär för ett par veckor sedan. På fredag den 24 oktober är det dags för ”Ida”, en annan omtalad polsk rulle som kandiderar till Oscar för bästa utländska film. Den visades häromdagen inom ramen för den polska filmfestivalen Kinoteka som pågår i Stockholm just nu.

Båda filmerna handlar på var sitt sätt om Polens historia. Wałęsafilmen berättar om den legendariske ledaren av fackföreningsrörelsen Solidarność (Solidaritet) och hans liv. ”Ida” däremot utspelar sig under det tidiga 1960-talet samtidigt som den behandlar händelser från andra världskriget i allmänhet och förhållandet mellan judar och polacker i synnerhet. Ett kontroversiellt ämne i dagens postkomunistiska Polen.

Många nyanser av grått. Foto: Opus Film

Många nyanser av grått. Foto: Opus Film

En nunnas uppvaknande

Den blivande nunnan Anna är föräldralös och växte upp i ett kloster. Några dagar innan hon ska avge nunnelöften kallas Anna in till abbedissan som berättar att hon har en moster och att hon måste träffa mostern innan hon blir nunna.

Filmen är mästerligt fotograferad i svartvitt. 1960-talets Polska landsbygd återges i en mycket rik gråskala. Bildformatet är samma som den tidens filmer filmades i – så långt från dagens widescreen som man kan komma. Jazzmusik blandas med polska 60-talsschlagers. Kläderna och miljöerna bygger upp en tät retrostämning.

60-talets Polen bör ses i svartvitt. Foto: Opus Film

60-talets Polen.  Foto: Opus Film

Polsk-engelsk regissör

Samtidigt laddas de noggrant komponerade bilderna med skådespelarnas återhållna, själfulla uttryck. Anna, mycket fint spelad av debutanten Agata Trzebuchowska träffar mostern Wanda (Agata Kulesza) och tillsammans tar de reda på vad som hände med Annas föräldrar under kriget. Upplösningen blir minst sagt dramatisk.

Filmen regissör Paweł Pawlikowski är bosatt i England där han sysslat med dokumentärfilm för BBC men även gjort ett par långfilmer, bl a ”The woman in the Fifth” (2011) med storstjärnorna Ethan Hawke och Kristin Scott Thomas. ”Ida” är Pawlikowskis första polska långfilm och man kan konstatera att han med den dyker rakt ner i den polska verkligheten med huvudet före.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren