Livsstil, Upplevt

Lammsäsong

Ugnsstekta lammracks med aubergine och zucchini. Foto: Jurek Holzer 2015-02-28

Nu slaktas höstlammen runt om i Sverige så det är nu man ska passa på att köpa färskt svenskt lammkött, meddelar föreningen Svenskt Kött i ett pressmeddelande.

De berättar också att höstlamm föds på våren och slaktas under hösten vid ungefär 6 månaders ålder efter avslutad betessäsong. Majoriteten av lammen i Sverige är fortfarande uppfödda på detta traditionella sätt. Tidigare lammade alla tackor på våren och lammen slaktades på hösten, men idag finns en större variation. Svenska lammbönder föder upp djur året om och det finns färskt lammkött året runt, men det är på hösten som tillgången är allra bäst.

Jag går till affären och får tag i fräscha lammracks. De heter egentligen lammspjäll men köksengelskan (lamb rack) har slagit igenom i vårt svenska språk och ersätter spjällen med racks samt slår ihop orden till ett.

Ugnen ska sättas på 150°.

Mortla ihop vitlök, rosmarin, citronjuice och grönpeppar och gnid in blandningen i köttet. Låt stå och dra några minuter innan du kör vidare.

Bryn köttbiten runt om i lite olivolja. Stick in en termometer i den tjockaste delen av köttet och ställ in i ugnen (helst liggande på ett galler).

Vilken är den perfekta innertemperaturen för lammracks tvistar de lärde om. Själv anser jag 58° vara lagom – då blir köttet ljust rosa i färgen. När termometern har uppnått den kritiska punkten (det brukar ta ca 15 – 20 minuter för en bit på dryga 1 kg) tar jag ut köttet och slår in det i aluminiumfolie. Det får sedan stå och vila ca 15 minuter innan man börjar skära upp det.

För de såsberoende rekommenderar jag att vispa ihop skyn med en skvätt grädde och sherry. Pytsa även i den vätska som uppstått i folien som racksen vilat i.

Till lammracks serverar jag gärna stekta aubergine- och zucchiniskivor kryddade med salt och spiskummin.

Musik i köket: The Band & Neil Young – Helpless

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren