Skrivit, Tipsat, Upplevt

Landgrabbing pågår i Lappland – om detta är det tyst…

Vy över Karatssjön, granne med Vidselområdet. Foto: Susanna Rosén

Vy över Karatssjön, granne med Vidselområdet. Foto: Susanna Rosén

Nu har vi lärt oss ett nytt ord, landgrabbing. Eller på svenska markrofferi. Ordet användes i Kalla faktas program (TV 4) nyligen om de företag som levererar bomull till H M och tvångsförflyttar urbefolkningar i Etiopien, dvs när man med tveksamma metoder använder mark som om man äger den själv men tillhör någon annan. De människor som bor där förbjuds att vistas i sitt hem och på sin mark.

Det här är faktiskt något som inte bara sker långt borta i världen, utan även i Sverige i dag.

Bomullsodling. Foto: sv.wikipedia.org

Bomullsodling. Foto: sv.wikipedia.org

Mina grannar i norra Sverige varav flera dessutom tillhör Sveriges urbefolkning har drabbats av just detta. Själv sitter jag som åskådare på rätt sida gränsen till ett område som periodvis är avlyst, det vill säga ingen får vistas där.

Så länge jag sitter hemma i köket i mitt fjällhemman i Vuojat är allt ok, men ger jag mig ut på en långtur med hunden hamnar jag i det av Försvarets Materialverk (FMV) avlysta området. Trots att jag inte kan röra mig fritt under perioder med militära övningar har jag inte fått någon information om detta. Endast tack vare olika länkar på sociala medier har det kommit till min kännedom.

Där får jag fram följande:

När militära övningar sker och nya vapen testas utvidgas området kring robotskjutfältet i Vidsel till att bli i princip lika stort som landskapet Blekinge.

Bofasta tvingas lämna sina hem, de som verkar inom rennäringen kan inte sköta sitt arbete, fritidshusägare är portade från sina stugor, turismföretag tvingas ställa in resor och arrangemang som är bokade för långväga gäster lång tid i förväg, allt enligt flera artiklar i Norrländska socialdemokraten NSD.

Det kanske inte rör sig om så många dagar totalt om året, men eftersom man inte vet vilka dagar det kommer att ske kan ingen planera sina liv och allt står i princip stilla – från den 2 februari och fram till den 5 juli 2015, det vill säga halva året.

Kartan visar det utvidgade området.

Kartan visar det utvidgade området.

Vad är det då som händer? Från FMV:s sida kallar man det i en radiointervju i P4 Norrbotten för ”Prov för ny teknisk militär förmåga”. Bra, tänker ni kanske. Nu rustar sig svenska försvaret mot ryssen.

Men på Svenska freds- och skiljedomsföreningen hemsida (www.svenskafreds.se/pax/lander-fran-hela-varlden-ovar-krig-i-norrbotten) kan man läsa att Sverige genom framgångsrik marknadsföring lyckats sälja in Vidsel till olika länder och företag från hela världen för att testa nya vapen.

När så sker utvidgas testområdet till att omfatta mångas hem och den attraktiva natur som många som bor i Jokkmokk livnär sig på.

Svenska naturreservat har alltså blivit en tummelplats för de länder eller företag som vill och kan köpa in sig för att testa vapen. Och om detta är det tyst.

Nu oroar sig många för att det här kommer att bli permanent. Med rätta. Att ett område är naturreservat eller nationalpark betyder inte att naturen är skyddad. Ta till exempel det stora naturreservatet Udtja som numera är helt stängt för allmänheten eftersom det hör till Vidsels raketskjutfält. För att inte tala om när man dämde upp för en kraftverksdamm i Stora Sjöfallets nationalpark.

Inga naturvärden förefaller heliga i Sverige om man kan sälja ut det till andra länder – militärt eller för gruvbrytning.

Kika gärna på facebooksidan Beslagta inte Jokkmokk och på careofgerd.com

Susanna Rosén, journalist och husägare i Vuojat.

Fotnot:

Norrbottenskuriren förra året, publicerat 17 maj 2013:
”Under 16 år har provplats Vidsel haft ett utökat område som utnyttjats någon eller ett par gånger per år för övning i luften. Det är Länsstyrelsen som tagit
beslut om det utökade skyddsområdet som får användas max fem dagar i sträck och tio gånger per år. Ett krav är att Robot Försökplats Norrland, RFN, ser till att ingen obehörig finns i området och att allmänheten tydligt informerats. Detta har inte gjorts.”

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren