Folk, Krönikor, Tyckt

Långt mer än glitter

Drottning Silvia med barnbarnet Leonore och påve Franciskus. Foto: kungahuset.se

Drottning Silvia med barnbarnet Leonore och påve Franciskus. Foto: kungahuset.se

Prinsessan Leonore stal showen när drottning Silvias enskilda samtal med påve Franciskus var över och prinsessan Madeleine fick ansluta med make och dotter.

Den muntra och gulliga  leken mellan påven och den yngsta prinsessan måndagen den 27 april fångade pressens och fotografernas uppmärksamhet och blir väl kontentan av vad som rapporterats från Vatikanen i detta sammanhang.

Men det är en långt större händelse än så. Påven har inbjudit drottning Silvia till ett i högsta grad seriöst enskilt möte kring trafficking. Drottningen inledningstalade vid ett seminarium i Vatikanen under rubriken Human Trafficking with Special Focus on Children.

I motsats till de flesta av oss – och då i synnerhet medierna – har påven fått upp ögonen för vad drottning Silvia gjort som en slags barnens Robin Hood sedan hon 1999 startade World Childhood Foundation.

Prinsessan Madeleine och Leonore. Foto Ewa-Marie Rundquist / Kungahuset.se

Prinsessan Madeleine med sin dotter Leonore. Foto Ewa-Marie Rundquist / Kungahuset.se

Drottning Silvia inledde det arbetet i tron att hjälp till utsatta barn knappast kunde vara en politisk fråga som hon inte hade rätt att lägga sig i. På den punkten hade hon fel. Motståndet här hemma har många gånger varit stort.  Men drottningen har skickligt lotsat detta skötebarn vidare i många länder.

Principen är att samla in pengar – inte minst från de som har mycket – för att stödja verksamhet till skydd eller hjälp för allt från gatubarn till  barn som blivit sexuellt exploaterade och misshandlade. Till dem hör offer för barnpornografi lika väl som för trafficking.

Den här delen av drottningens engagemang uppmärksammas sällan eller aldrig av medierna som istället anser sig bevaka makten genom att sprida nidbilder om hennes far.

Att påven inser vad drottning Silvia söker uträtta för många tusental av de allra svagaste och mest hjälpbehövande kanske kan få medierna att upptäcka hur hon fyller sin roll med långt mer än glitter?

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren