Folk, Samhälle

Lars Nilssons tips för 2017 – Moment 22 en alternativbibel för seniorer

Mästaren i genren - Owe Thörnqvist. Foto: Daniel Åhs Karlsson/sv.wikipedia.org.

Här kommer Lars Nilssons bästa tips för 2017: en bok, en resa och ett gäng seniora artister!

-Hur ska man bäst hantera år 2017 såsom världen nu har kommit att se ut? Inget tycks hindra att USA får en skränande lögnhals till president, den ryske är lika lögnaktig men något mer lågmäld och i Mellanöstern lär människoslakten fortsätta.

Det gäller med andra ord att hitta de ljuspunkter som står till buds, när omvärlden inte ger någon draghjälp.

Moment 22 en humörhöjare

En sådan osviklig humörhöjare är Joseph Hellers 60-talsroman Moment 22. Jag påminner om den, eftersom jag har en känsla av att boken hamnat lite i glömska. Inte titeln, den har ju blivit ett begrepp för att beteckna absurda cirkelresonemang.

Kapten John Yossarians ihärdiga försök att bli frikallad från sin militärtjänst under andra världskriget är helt enkelt en komisk pärla.

Romanen har blivit ungdomens fickbibel står det på baksidan av mitt slitna pocketexemplar. Det är att förminska den, den kan lika gärna vara en alternativ bibel för mer seniora medborgare.

Senior livemusik

På tal om seniora medborgare så bjuder 2017 oanade möjligheter att lyssna på livemusik som hängt med några år. Och då tänker jag inte i första hand på Bob Dylan, 76 som även i år spelar i Stockholm, men där hans nyvunna värdighet har gjort det svårt att få biljetter.

Sven-Bertil Taube, snart på Dramaten Foto: Sören Vilks.

Sven-Bertil Taube, snart på Dramaten
Foto: Sören Vilks.

Men det finns alternativ: Sven-Bertil Taube, 82, gästspelar på Dramaten och Jerry Williams, 74, gör ännu en avskedsturné. Men mästaren i den genren är Owe Thörnqvist, snart 88.

Vilken turné i ordningen det handlar om är svårt att veta, 88-årsturnén heter årets upplaga. Det torde bli som vanligt: de gamla låtarna i allt bättre tappning och pinsamt mellansnack under bältet.

En sak till: på Stockholms stadsteater nattorienterar Meta Velander och Yvonne Lombard. Ålder? Tja, mogen.

Jubileumsår i Finland

År 2017 firar Finland etthundra år som självständig nation. Exakt vilka uttryck det tar sig vet jag inte, men jag är övertygad om att Helsingfors kommer att vara värd en resa – det gäller alltid, men kanske speciellt under jubileumsåret.

Och om man tycker att det är för dyrt men ändå vill manifestera jubileet kan man alltid åka på en dagskryssning till Mariehamn. Då kan man komma undan med några tior – om man tar med sig egen matsäck och inte frestas av det taxfria utbud som är den ekonomiska motorn i Ålandstrafiken.

Temat för Finlands jubileumsår är tillsammans. Foto: vnk.fi.

Temat för Finlands jubileumsår är tillsammans. Foto: vnk.fi.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren