Läst

Läs: Sensuellt om siden

Alessandro Baricco, en av de stora europeiska författarna. Foto: comune.torino.it

Seta betyder silke eller siden pâ italienska och det är precis vad Seta av Alessandro Baricco handlar om. Sensuellt, dyrbart siden, silkesmaskar, lânga resor och en kärlekshistoria……eller två. Den svenska titeln är Silke.

I mitten 1800-talet reser Hervé Joncour till Japan för att försöka köpa ägg av silkesmaskar. Det franska beståndet har blivit mer eller mindre utrotat i en epidemi. Resan till Japan tar lång tid, cirka tre månader, och väl där ställs han inför en helt annan kultur, och en helt annan livsfilosfi.Han gör fler resor till Japan, däremellan lever han gott på sina pengar tillsammans med hustrun Hélène. Silke är på den tiden en mycket lukrativ kommers. Efter några år blir Japan inblandat i ett krig men trots detta gör Hervé Joncour ännu en resa, och den blir mycket annorlunda.

Boken publicerades i Italien första gången 1996. På några månader blev den en kultbok, samma sak skedde i Frankrike året därefter. I Sverige kom den ut 1998.

Baricco är född 1958 i Turin, Italien, och är författare, musikkritiker och programledare. Han debuterade som skönlitterär författare 1991 med romanen Vredens slott. Alessandro Baricco räknas som en av de största nutida europeiska författarna.

Silke är inte precis nyutkommen, men det är en bok man gärna läser om. Liber förlag ca 87 kr, Bonnier pocket ca 50 kr.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren