Läst

Först lasermannen, sedan Breivik

Gellert Tamas bok högaktuell

-Seriemördare har haft en uppväxt som präglats av fysiskt och psykiskt våld. Men ingen blir seriemördare enbart på grund av detta. Seriemördare karakteriseras av maktlöshet, de har inte lyckats uppfylla sina drömmar och ambitioner. De är ofta intelligenta, men har misslyckats med studier, relationer och karriärer. De flesta är socialt ensamma människor, många uppvisar ett tvångsmässigt beteende. De upplevs ofta som artiga, ordentliga och prydliga.

Bilden av en typisk seriemördare står att läsa i Gellert Tamas bok om lasermannen John Ausonius som under några år i början på 90-talet gäckade den svenska poliskåren och hela det svenska samhället med sina brott mot invandrare.

Det är en dokumentär skildring som ger obehagliga associationer till det som nu hänt i Norge. Samma frågor ställdes då som nu – hur kunde en enda person döda och skada så många med så mycket hat. Varifrån kommer ondskan?

Den som ännu inte läst Lasermannen en berättelse om Sverige bör göra det nu. Alla andra kan läsa den en gång till. Ordfront förlag ca 44 kr.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren